Domiselna uporaba sekundnega lepila doma

CITYLIFE 25.05.2023
domiselna-uporaba-sekundnega-lepila-domafotoshutterstock4

Popravilo ročajev vseh vrst orodja

Če z našega izvijača ali grabelj zdrsne ročaj, lahko poskusimo težavo odpraviti s sekundnim lepilom. Nanesimo nekaj kapljic sekundnega lepila okoli konca orodja in potisnimo ročaj nazaj, da se posuši. 

domiselna uporaba sekundnega lepila domafotoshutterstock5

Sekundno lepilo lahko odstranimo z brusnim papirjem

Za odstranitev odvečnega sekundnega lepila z različnih materialov uporabimo kos brusnega papirja. Pri tem pazimo, da bomo uporabili primerno grob brusni papir, prav tako moramo biti previdni, da ne odstranimo preveč lepila, da ne bomo hkrati odstranili še barve oziroma premaza. 

Popravilo posode

Naslednjič, ko odpremo pomivalni stroj in najdemo počen krožnik ali skledo, poskusimo uporabiti sekundno lepilo, primerno za pomivanje v pomivalnem stroju, da krožnik ali skledo sestavimo nazaj. Ne bo videti popolno, vendar bo delovalo, dokler ne bomo kupili novega kuhinjskega seta.

domiselna uporaba sekundnega lepila domafotoshutterstock1

Popravilo cevi

Nam vrtna cev pušča? Preprosto uporabimo sekundno lepilo, da zalepimo razpoko ali majhno luknjo.

Popravilo šotora

Preden se odpravimo na kampiranje, je dobro preveriti, ali so morda na šotoru majhne razpoke. Le-te lahko zakrpamo s sekundnim lepilom in tako preprečimo, da bi se povečale. Za krpanje luknje na šotoru potrebujemo še kos močne ponjave ali kos blaga, da ga bomo s pomočjo sekundnega lepila nalepili na mesto razpoke. Pred krpanjem oziroma lepljenjem šotor razgrnimo, da ga ne bomo nehote zlepili skupaj.

Popravilo modnih dodatkov in nakita

S sekundnim lepilom lahko popravimo sponke za lase, polomljeni par očal ali celo polomljeno ogrlico ali uhane. 

domiselna uporaba sekundnega lepila domafotoshutterstock3

Popravilo razcefranega kabla

Če se kabel našega polnilnika za telefon začne cefrati, mu življenjsko dobo lahko nekoliko podaljšamo s sekundnim lepilom. 

domiselna uporaba sekundnega lepila domafotoshutterstock2

Sekundno lepilo nanesimo z zobno ščetko

Stare zobne ščetke so odlične za lepljenje. Ko se naša zobna ščetka obrabi, jo lahko uporabimo za nanos lepila. Njene mehke ščetine namreč enakomerno in hitro nanašajo lepilo in gladko ter enakomerno prekrijejo površino. Ščetko za to vrsto uporabe shranjujmo v lončku, tako da bodo ščetine obrnjene navzgor.

Majhne koščke pritrdimo s sekundnim lepilom

Zagotovo po sekundnem lepilu posežemo, da popravimo zlomljeni ročaj na skodelici. Toda, ali smo vedeli, da je sekundno lepilo učinkovito tudi za lepljenje majhnih delčkov iz lesa? Pravzaprav je sekundno lepilo zelo priročno za pritrjevanje majhnih obrob ali zaključkov, ki bi jih drugače težko pritrdili. Pri tem opravilu je nadvse uporabna različica sekundnega lepila v gelu, saj ne polzi in ne packa, lepljene materiale pa je še nekaj časa mogoče namestiti na pravo mesto.

tkk-group.com

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča