Kako v morju različnih možnosti izbrati pravi odtenek

CITYLIFE 30.05.2021
23main-image

Za začetek je najboljše orodje s katerim si lahko pomagamo, kar barvna karta sama. V množici odtenkov si v prvem koraku izberemo nekaj barvnih kategorij, ki so nam vizualno blizu in za katere se nam zdi, da bi se dobro prilegale našemu prostoru – morda se nagibamo k nevtralnim ali pastelnim odtenkom, iščemo moder odtenek, ki se bo prilegal kuhinjskim omaricam, ali pa se še odločamo med množico zelenih, rumenih in vijoličnih odtenkov. S tem namenom smo oblikovali HGMIX INTERIOR COLLECTION barvno karto, v kateri je zbirka nians že zasnovana tako, da vam omogoča enostavno brskanje znotraj posamezne barvne kategorije. Za začetek predlagamo, da se omejimo na do tri kategorije, od tukaj naprej pa se prava izbira šele dobro začne. 

V prvem koraku izberemo svetlost, oziroma intenzivnost odtenka. Glavno vodilo pri tej izbiri naj bo svetloba v vašem prostoru. V svetlih prostorih z več dnevne svetlobe, lahko izberemo za odtenek temnejšo, bolj intenzivno barvo. Prav tako si lahko privoščimo nekoliko bolj sivkaste ali umazane tone, saj bo barva zaradi količine svetlobe delovala bolj čisto. Če je prostor večji in je neenakomerno osvetljen, lahko zanimive učinke ustvarimo tudi tako, da za večje iz bolje osvetljene površine izberemo nekoliko bolj intenziven odtenek, za manjše in slabše osvetljene površine pa bolj nežen, svetel odtenek v enakem barvnem tonu. Kontrast prilagodimo svojim željam. Z izbiro dveh zelo podobnih odtenkov lahko ustvarimo nežen, komaj opazen kontrast, ki bo ustvaril mehak prehod skozi prostor, ali pa z močnim kontrastom v prostor vnesemo nekoliko več razgibanosti.
V naslednjem koraku izberemo še barvni ton. Barve v osnovi delimo na tople in hladne – čeprav se nam lahko na prvi pogled zdi razlikovanje dokaj enostavno, temu ni vedno tako. Z zeleno barvo lahko na primer dosežemo tako topel, kot tudi zelo hladen izgled, odvisno od njenega podtona. Podton barve pa pogosto opazimo šele, ko med seboj primerjamo več podobnih odtenkov. Kadar se barva nagiba k modrim ali sivim tonom, navadno pravimo, da ima barva hladen podton. Takšne barve praviloma izberemo kadar imamo v prostoru veliko temnega lesa, betonska tla, marmor, ali pa zelo veliko naravne svetlobe, ki jo želimo umiriti s hladnejšimi odtenki. Barve s toplim podtonom pa se nagibajo k rumenim, oranžnim ali rožnatim tonom in ustvarijo občutek mehkobe in udobja. Praviloma jih izberemo kadar imamo v prostoru več svetlega lesa ali večje kose pohištva v svetlih barvah, primerne pa so tako za svetle kot tudi temnejše prostore.
Na podton barve velja še posebej opozoriti pri izbiri belega odtenka. Izbiri bele barve navadno ne posvečamo toliko pozornosti, čeprav lahko premišljeno izbran odtenek popolnoma spremeni izgled vašega prostora. Nevtralno oziroma zelo močno, čisto belo barvo brez podtona, praviloma izberemo kadar želimo ustvariti zelo dramatičen izgled, na primer ko jo kombiniramo s črno barvo. Po drugi strani pa lahko beli kosi pohištva zaradi zelo močnih belih sten, delujejo tudi nekoliko sivkasto. Prav tako velja opozoriti, da je pri izbiri bele barve še toliko več pozornosti potrebno posvetiti tudi barvi vtičnic, stikal ter okenskim ali vratnih okvirjev, saj lahko z zelo močno belo le še poudarimo njihov sivkast ali še bolj pogosto, rumenkast podton.
Pri izbiri barvnega odtenka je smiselno imeti v mislih vse bivalne prostore. V kolikor ohranimo mehke prehode, bo prostor deloval bolj odprt, kar je še posebej dobrodošlo pri manjših stanovanjih. Osredotočimo se na manjše število barv in njihovo uporabo ponavljamo skozi različne prostore.
Izbiri odtenka s pomočjo barvne karte nato sledi še testiranje. Upoštevati je namreč potrebno, da ima lahko barva na večji površini popolnoma drugačen učinek kot na barvni karti. Na večji površini barva navadno deluje nekoliko bolj izrazito, poleg tega pa lahko njen izgled spremenita tudi osvetlitev in količina svetlobe v vašem prostoru. Preden se lotite prenove, vam zato svetujemo nakup manjše količine barve v izbrani stopnji sijaja, ali pa si vzorček v izbranem odtenku naročite na dom kar prek spletne trgovine Mavrica. 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča