Wabi-sabi - japonska filozofija za popolno nepopoln dom

Valentina Jarc 24.02.2021
wabi-sabi-dom-foto-bosnorsl.com

Korenine wabi-sabija so v zen budizmu, ki ga je kitajski menih Eisai v 12. stoletju pripeljal na Japonsko. Da bi dosegli razsvetljenje, so zenovski menihi dolga obdobja presedeli v meditaciji, živeli so asketsko in pogosto osamljeno. Japonski izraz wabi-sabi je nastal v 14. stoletju. “Wabi” naj bi bil opredeljen kot “rustikalna preprostost” ali “podcenjena eleganca” s poudarkom na miselnosti “manj je več”. “Sabi” lahko prevedemo v “uživanje v nepopolnosti”. 

Wabi-sabi ponuja zatočišče pred obsedenostjo s popolnostjo, ki smo ji priča v sodobnem svetu, saj sprejema nepopolnosti in jih tudi razume kot toliko bolj smiselne – ter po svoje lepe. Neizprosno iskanje popolnosti (v imetju, odnosih, dosežkih) pogosto vodi v stres, tesnobo, depresijo in prenagljeno presojo. Tu wabi-sabi vabi na dobrodošlo pavzo. Japonska filozofija nas spodbuja, da se osredotočimo na blagoslove, ki se že skrivajo v našem vsakdanjem življenju, in da cenimo stvari takšne, kot so. Wabi-sabi govori o pristnosti, je način življenja, ki spoštuje in sprejema kompleksnost, hkrati pa ceni preprostost.

Wabi-sabi ni zgolj življenjska filozofija, temveč je tudi azijski koncept opremljanja doma, za katerega sta značilna organski in rustikalni videz. Prednost daje dodatkom iz naravnih materialov, pristnost pa je ena ključnih besed tega danes nadvse priljubljenega trenda. Pomanjkljivosti, kot so praske in staranje, so spoštovane, cenjene in iskane. Pohištvo in dodatke za dom wabi-sabi dobimo na bolšjih trgih, v fizičnih in spletnih trgovinah z rabljenimi stvarmi, pri lokalnih ponudnikih in obrtnih mojstrih. Avtentičen in oseben dom v stilu wabi-sabi ustvarimo tako, da ga opremimo s svojimi najbolj cenjenimi predmeti, in to ne glede na to, ali so v “popolnem” stanju ali ne, ter poskrbimo za harmonične vibracije, ki pripomorejo k umirjanju.

Pogosta razlaga koncepta wabi-sabi, temelječega na tradicionalni japonski čajni slovesnosti, je primer ljubljene čajne skodelice, ki so jo ustvarile umetnikove roke, ob stalni uporabi pa je razpokala ali se odkrušila. Takšne sledi opazovalca opominjajo, da nič ni večno – tudi predmeti v našem okolju se lahko spremenijo. To ne pomeni, da je bil obrtnik površen, wabi-sabi ni nikoli izgovor za slabo izdelavo, temveč zgolj za to, da je opazovalec zmožen razpoke videti kot bistveni del lepote predmeta.

Brezčasna modrost wabi-sabija, ki vabi v iskanje smisla in izpolnitev onkraj materializma, je za modernega človeka zdaj pomembna bolj kot kdaj koli prej. Da v svoje življenje vnesemo filozofijo wabi-sabi, ne potrebujemo denarja, treninga ali posebnih veščin. Potreben je umirjen um, ki je zmožen ceniti utišano lepoto in pripravljen sprejeti stvari takšne, kot so – brez olepšav. Danes vse manj cenimo stvari, ki jih že imamo, ljudi, ki jih imamo v življenju, in izkušnje, ki jih imamo priložnost vtkati v svoje življenje. Wabi-sabi predstavlja dragocen zaklad modrosti, ki ceni mir, harmonijo, lepoto in nepopolnost. Nežno nas vabi k upočasnitvi, umiritvi, iskanju užitka in hvaležnosti v vsem, kar že imamo in počnemo. Preprosto povedano – dovoli nam biti to, kar smo. 

Kako ustvariti dom wabi-sabi?
Za ljubitelje videza wabi-sabi ni boljšega okrasja, kot sta svetloba in prostor. Pri opremljanju doma se je treba upreti strahu pred praznino, ki nas vodi, da vse prostore še prehitro zapolnimo. Izogibajmo se kopičenju predmetov z argumenti, kot so “poročno darilo”, “bilo je zelo drago”, “morda ga bom potreboval/-a v prihodnosti”. Naj si stvari zaslužijo prostor, ki ga zasedajo, pri dekoraciji pa nam lahko na pomoč priskoči še ena starodavna japonska praksa – tokonoma, doktrina, ki predlaga rotacijo “zakladov” na primer glede na letni čas. V prostoru naj izstopa le nekaj posebnih stvari, ostale shranimo v shrambi. Dom naj bo poln naravnih barv, vzorcev in tekstur. Pohištvo naj bo organskih, mehkih in zaobljenih oblik, izberimo tkanine, kot so lan, bombaž in juta. S sveže rezanim cvetjem, lončnicami in polnimi skledami sadja bomo v dom vnesli barve in svežino. Wabi-sabi ljubi naravno obrabo stvari, zato nam predmetov ni treba prenavljati, polirati, gladiti. Izognimo se nakupu serijske umetnosti, dom raje napolnimo z nekonvencionalnimi in izvirnimi najdbami. Prav zaradi njih bo naš dom popolno nepopoln in samo naš.

V zen filozofiji obstaja sedem estetskih načel za doseganje videza wabi-sabi:
kanso – preprostost
fukinsei – asimetrija ali nepravilnost
shibumi – podcenjena lepota
shizen – naravnost brez pretvarjanja
yugen – subtilna milost
datsuzoku – svoboda
seijaku – mir

Fotogalerija

Zara Home Zara Home Zara Home Zara Home Foto: bosnorsl.com Foto: byblasco.com Vaza iz terakote. Cena: 15 evrov. arket.com Zobna ščetka iz bambusa. Cena: 150 evrov.
jysk.si Vrč za vodo iz porcelana. Cena: 39 evrov.
arket.com Vintage bakren svečnik organske oblike. Cena po povpraševanju. trijekosi.com Stropna svetilka Dahlia iz papirnatega mašeja. Cena: 45 evrov.
made.com Ročno izdelana keramična posoda. Cena: 38 evrov.
hana karim.com Ročno izdelana keramična posoda. Cena: 33 evrov.
hana karim.com Posoda za solato nepravilne oblike Zara Home. Cena: 19,99 evra. zarahome.com Posoda za solato nepravilne oblike Zara Home. Cena: 19,99 evra. zarahome.com Okrogla vintage miza iz marmorja. Cena po povpraševanju.
trijekosi.com Ogledalo organske oblike Adriatic. Cena: 179 evrov.
made.com Ogledalo organske oblike Adriatic. Cena: 179 evrov.
made.com Pletena košarica za shranjevanje s pokrovom H&M Home. Cena: 12,99 evra.
hm.com Ročno izdelan keramični krožnik v majhni velikosti. Cena: 12 evrov.
hana karim.com Mizica tiziana iz karamelno rjavega marmorja in zadimljenega stekla.
Cena: 349 evra.
made.com Mizica tiziana iz karamelno rjavega marmorja in zadimljenega stekla.
Cena: 349 evra.
made.com Lounge stol Kamnik.
trijekosi.com Komplet treh lesenih merilnih žlic Zara Home. Cena: 29,99 evra. zarahome.com Lanen kopalni plašč - kimono H&M Home. Cena: 39,99 evra.
hm.com Foto: grespania.com Foto: grespania.com Komplet keramičnih jedilnih krožnikov Elina. Cena 139 evrov.
made.com Komplet keramičnih jedilnih krožnikov Elina. Cena 139 evrov.
made.com Foto: grespania.com Dišeče olje Liden Ocean, 75 ml. Cena 5,50 evra.
jysk.si Fotelj Isadora iz bukleja. Cena: 599 evrov.
made.com Fotelj Isadora iz bukleja. Cena: 599 evrov.
made.com Cvetlični lonec iz terakote. Cena: 25 evrov.
arket.com

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča