6 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Gabrijela Vrbnjak 04.06.2020
diego-botero-poiwylrqnbk-unsplash

Živila zamrznimo

Tisto, kar ne uspemo pojesti in kupimo morda v preveliki količini, zamrznimo za kasnejšo uporabo. Na listek si zapišimo, kdaj smo živilo shranili v zmrzovalnik in kaj vsebuje. 

foto: Unsplash

Specimo sadno poslastnico

Iz ostankov jabolka, ki je že malce porumenelo, specimo jabolčno pito. Malo porjavelih banan prav tako ne mečimo stran - naredimo okusen bananih kruh. Ali pa vse skupaj damo v mešalnik in pripravimo smoothie.

foto: Unsplash

Naredimo kompost

Nekaterih delov sadja in zelenjave, ki jih pred kuho odrežemo, zares ne moremo več pojesti - le-te skrbno odlagajmo na primeren prostor in naredimo kompost - zanj lahko uporabimo kar stare palete. Kompost bo tako odlično gnojilo za vrt.

foto: Unsplash

Reorganizirajmo hladilnik

V hladilniku si naredimo red, da ne bo več prihajalo do na pol uporabljenih kozarčkov jogurta in še zaprtih s pretečenim rokom uporabe. Uredimo si posebno polico, ali mesto čim bolj spredaj na vidnem mestu, kjer bo pospravljena hrana, ki jo je potrebno čimprej porabiti.

foto: Unsplash

Vrtičkajmo

Če le imamo možnost, si naredimo svoj vrt in posadimo rastline, ki jih imamo najraje in jih pojemo veliko. Če nimamo primerne površine zemlje, nič za to - za vrt ne potrebujemo veliko - lahko si ga naredimo tudi na manjšem balkončku ali terasi ter rastline zasadimo v primerne lončene lonce.

foto: Unsplash

Poskrbimo za večkratno uporabo

Embalaža, kot so vreče za enkratno uporabo, steklene posode živil (npr. kislih kumaric, gorčice), se lahko ponovno uporabi za shranjevanje drugih živil. Tako lahko v steklenih posodicah shranimo npr. testenine, ostanke juhe, smoothie. Prav tako so lahko stekleničke odlične retro vazice za cvetlice.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča