6 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Gabrijela Vrbnjak 04.06.2020
diego-botero-poiwylrqnbk-unsplash

Živila zamrznimo

Tisto, kar ne uspemo pojesti in kupimo morda v preveliki količini, zamrznimo za kasnejšo uporabo. Na listek si zapišimo, kdaj smo živilo shranili v zmrzovalnik in kaj vsebuje. 

foto: Unsplash

Specimo sadno poslastnico

Iz ostankov jabolka, ki je že malce porumenelo, specimo jabolčno pito. Malo porjavelih banan prav tako ne mečimo stran - naredimo okusen bananih kruh. Ali pa vse skupaj damo v mešalnik in pripravimo smoothie.

foto: Unsplash

Naredimo kompost

Nekaterih delov sadja in zelenjave, ki jih pred kuho odrežemo, zares ne moremo več pojesti - le-te skrbno odlagajmo na primeren prostor in naredimo kompost - zanj lahko uporabimo kar stare palete. Kompost bo tako odlično gnojilo za vrt.

foto: Unsplash

Reorganizirajmo hladilnik

V hladilniku si naredimo red, da ne bo več prihajalo do na pol uporabljenih kozarčkov jogurta in še zaprtih s pretečenim rokom uporabe. Uredimo si posebno polico, ali mesto čim bolj spredaj na vidnem mestu, kjer bo pospravljena hrana, ki jo je potrebno čimprej porabiti.

foto: Unsplash

Vrtičkajmo

Če le imamo možnost, si naredimo svoj vrt in posadimo rastline, ki jih imamo najraje in jih pojemo veliko. Če nimamo primerne površine zemlje, nič za to - za vrt ne potrebujemo veliko - lahko si ga naredimo tudi na manjšem balkončku ali terasi ter rastline zasadimo v primerne lončene lonce.

foto: Unsplash

Poskrbimo za večkratno uporabo

Embalaža, kot so vreče za enkratno uporabo, steklene posode živil (npr. kislih kumaric, gorčice), se lahko ponovno uporabi za shranjevanje drugih živil. Tako lahko v steklenih posodicah shranimo npr. testenine, ostanke juhe, smoothie. Prav tako so lahko stekleničke odlične retro vazice za cvetlice.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine