Jedi, ki si jih lahko skuhamo na zalogo

Gabrijela Vrbnjak 19.03.2020
Golaž

Nekaj preprostih jedi, ki jih lahko shranimo v zamrzovalniku, pa bodo po gretju še vedno okusne so: golaž, ričet, pasulj, bolonjska omaka, mesne kroglice, jota, goveja juha, segedin, obara, cmoki… Ko jed skuhamo, počakamo, da se ohladi, jo spravimo v primerno posodico za shranjevanje v zamrzovalniku. Nanjo napišemo, kdaj smo jed skuhali in dali v skrinjo. Ko želimo jed odtajati, to storimo tako, da damo posodo v hladilnik, hladno vodo ali mikrovalovno pečico. Da bo vse skupaj še lažje in hitreje, pa preberimo še dva recepta za enostavno kosilo, ki jo lahko tudi zamrznemo in pogrejemo, ko kuhati ne bomo utegnili.

foto: Pixabay

Golaž

Sestavine

500 g govejega mesa za golaž

500 g čebule

strok česna

žlica moke

2 žlici paradižnikove mezge

žlica rdeče paprike v prahu

lovorov list

olje

sol in poper

voda

Postopek

Praviloma toliko, kolikor imamo mesa za golaž, toliko čebule potrebujemo. Torej za 500 g govejega mesa potrebujemo 500 g čebule. Čebulo nasesekljamo ter popražimo na olju, da postekleni in spusti sok. Dodamo narezan strok česna, popražimo, da zadiši po česnu. Dodamo žlico moke, 2 žlici paradižnikove mezge in žlico rdeče paprike v prahu. Vse skupaj stalno mešamo. Meso narežemo na kocke, operemo in osušimo. Dodamo prepraženi čebuli in pražimo, da porjavi. Nato vse skupaj zalijemo z vodo, dodamo lovorov list, po okusu začinimo s soljo, poprom, dobro premešamo ter pokrijemo. Tako kuhamo 2 do 3 ure, vmes večkrat premešamo. Dlje in počasneje, kot se bo golaž kuhal, boljši bo.  

Ričet ali ješprenj

Sestavine

200 g ješprenja

por

krompir

peteršiljeva korenina

čebula

fižol

strok česna

korenček

koleraba

zelena

peteršiljeva korenina

250 g prekajenega svinjskega vratu

kocka zelenjavne jušne osnove

sol in poper po potrebi

voda

Postopek

Večer pred kuho 200 g ješprenja namočimo v vodo, drug dan vodo odlijemo in ješprenj operemo. Narežemo vso zelenjavo. Najprej v vodi 30 minut kuhamo ješprenj. V drugi posodi na čebuli na olju na hitro prepražimo vso zelenjavo, razen krompirja, fižola in kolerabe. Prepraženo zelenjavo dušimo 10 minut. Medtem na kocke narežemo prekajen svinjski vrat. Potem zelenjavo skupaj s krompirjem, fižolom in kolerabo dodamo ješprenju in kuhamo 30 minut. Nato dodamo na kocke narezan prekajen svinjski vrat, zelenjavno jušno osnovo in kuhamo še pol ure.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča