Trajnostni nasveti za mamice (in očke)

Gabrijela Vrbnjak 25.05.2020
baby-221991920

Osnovne večje potrebščine za dojenčka, kot so posteljica, previjalna podloga ali miza, voziček, si lahko izposodimo od sorodnikov, znancev, ali kupimo lepo ohranjene rabljene izdelke prek spleta.

Pleničke

Od rojstva do navajanja na kahlico bomo zamenjali ogromno pleničk. Zares ogromno! Če želimo, se lahko odločimo za okolju prijaznejšo varianto - pralne pleničke. Seveda bo mnogim lažje še naprej nakupovati običajne plenice, spet drugim pa bodo pralne plenice boljša izbira. Tkane in biološko razgradljive plenice sta okolju prijazni izbiri. Takšne plenice seveda po drugi strani prinesejo še več pranja, kar posledično pomeni večjo porabo energije in večjo količino vode, napolnjene z detergentom, ki teče po kanalizaciji. Poizkusimo lahko še z Eco Egg (ekološko kroglico, ki v pralnem stroju nadomešča potrebo po detergentu in je primerna za več pranj), tako da zagotovimo, da voda, ki gre iz našega gospodinjstva, ni polna nepotrebnih kemikalij.

foto: Pixabay

Izmenjava oblačil

Za rabljena oblačila in izmenjave npr. igrač, drugih otroških potrebščin, so odlične skupine na družbenih omrežjih. Pridružimo se lokalnim skupnostim za zamenjavo rabljenih otroških oblačil. Dojenčki oblačilca prerastejo v samo nekaj tednih, mesecih, zato so praviloma povsem lepo ohranjena. Skupine za izmenjavo oblačil so lahko sijajna priložnost za prihranek.

Naravna nega otroške kože

Pri zelo majhnih dojenčkih v resnici ne potrebujemo veliko kozmetike - potrebujemo le vodo, nežno krpico in dotik. Za nego ritke izberimo naravno mazilo, pri kopanju pa prve tedne pravzaprav mila sploh ne potrebujemo. Kasneje prav tako uporabljajmo naravne kreme, mila, olja ali šampone.

foto: Pixabay

Igrače

Dragih in plastičnih igrač otroci ne potrebujejo. V prvih mesecih bodo dovolj blazina, odejica, tetra plenička in kakšno grizalo - pa tudi za to lahko poiščemo naravne nadomestke. Ko imamo že večjega dojenčka in malčka, izbirajmo med igračami naravnih materialov, kot so lesene igrače, ali pa se pozabavamo v kuhinji z varnimi kuhinjskimi pripomočki, kot so plastične posodice, kuhalnice, plastične zajemalke, cedila in podobno. Še najbolje pa bo, da v sončnih in toplih dneh, pod premazom naravne zaščitne kreme proti soncu in zaščitnimi oblačili s kapico, raziskujemo naravo.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika