6 preprostih družinskih aktivnosti v naravi

Gabrijela Vrbnjak 17.04.2020
Družinske aktivnosti v naravi

Odpravimo se na sprehod malo drugače

V gozdu si izberimo mesto, kamor se usedemo, na štor ali na pogrnjena tla, če so še mokra ali hladna. Otroke spodbudimo, aktivnost prilagodimo glede na starost, da si zamišljajo, kako prav tukaj živi veliko vrst živali, kaj počnejo sedaj in kako poteka njihov dan. Manjši otroci lahko tipajo mah na drevesih, vejice, drugo rastlinje - pazimo, da ne gre kaj v usta, opazujejo metulje, let ptic in čivkanje, žuborenje potočka. Večji otroci se lahko potrudijo, da oponašajo živali v naravi - njihov način hoje in oglašanje. 

foto: Unsplash

Izdelajmo herbarij

Naberimo cvetlice, trave, liste in drugo rastlinje ter izdelajmo herbarij. Sveže nabrano rastje položimo tako, da se posušijo, lahko samo na navadni časopisni ali drug reklamni papir, ali pa jih stisnimo v debelejše knjige. Ko se posuši, cvetlice položimo na bel list papirja, ob njej zapišemo ime rastline in druge pomembne informacije, ki jih želimo obdržati v spomin. Papirje spnimo v knjižico in to je lahko naš prvi skupni družinski herbarij.

Kampirajmo na domačem dvorišču

V toplejših mesecih se lahko odločimo za kampiranje na dvorišču ali balkonu. Otrokom dovolimo, da se malce umažejo, si sestavijo svoj šotor in se zabavajo na njihov prikupen način.

foto: Unsplash

Posadimo družinsko drevo

Obeležimo trenutke in posadimo družinsko drevo. Naj nas spominja na posebno obletnico, rojstvo, ali zgolj na čase, v katerih živimo. Fotografirajmo, kako je drevo izgledalo, ko smo ga posedilo, zabeležimo datum. Nekoč bo vse to lep spomin in videli bomo, kako hitro oz. počasi raste narava.

Otrokom pripovedujmo naše zgodbe iz narave

Se spomnite, ko ste videli ježka, kako se je za las rešil pred tem, da ga je povozil avtomobil? Ali pa tiste črne noči, ko se je prikradla lisica? Pa takrat, ko ste prvič kampirali z družino in prijatelji? Kaj pa takrat, ko ste doma imeli čisto svojega zajčka, ali pa v časih, davno tega, ko so še pasli kravice? Delimo svoje spomine na naravo, povežimo jih v zanimivo zgodbo za lahko noč.

foto: Unsplash

Opazujmo naravo skozi okno

Ko zelo dežuje ali je zunaj mrzlo in res ne moremo v naravo, opazujmo okolico skozi okno. Otroke spodbudimo, da opazujejo oblake, dežne kaplje, ali gibanje ptic. Posnemimo oglašanje živali, ponoči pa s pomočjo teleskopa poskusimo prešteti zvezde.

Prinesimo si naravo v svoj dom

V dom si lahko poleg lončnic naravo prinesemo tako, da skupaj posadimo mikrozelenje, ki bo odličen dodatek pri obrokih, ali pa ostale pridelke, ki jih nato presadimo na vrt. Sedaj je tudi dober čas za načrtovanje in obdelavo vrta.

foto: Unsplash

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika