Kaj se lahko o vrtnarjenju naučimo od slovenskih blogerjev vrtnarjev?

Gabrijela Vrbnjak 12.05.2019
Foto: Vrta obilja

V maju je kar nekaj dela na vrtu in okolici, če nam bo le vreme dopuščalo. Če smo nekoč za nasvete poprosili mame in babice, ali jih pregledovali v knjigah in revijah ter televizijskih oddajah, se danes poslužujemo branja po raznih spletnih portalih in družbenih omrežjih. Tam se zagotovo raje obrnemo stran od obljub trgovcev in malo bolj zaupamo realni izkušnji nekoga, podobnega nam. Preverimo, kakšno vsebino pripravljajo slovenski blogerji vrtnarji Sabina (Mami na vrtu), Robi in Tjaša (Vrt obilja) ter Aljaž (Vrt brez prekopavanja).

Vrt obilja

Robi in Tjaša poslanstvo Vrta obilja vidita v tem, da se trudita približati sonaravno vrtnarjenje mladim in vsem vrtnarjem olajšati delo na vrtu. Po zaključenem študiju sta na gozdni jasi sestavila malo hiško ter poleg velik vrt. Združila sta Tjašino akademsko znanje iz biologije in ekologije ter večletno Robertovo prakso dela na vrtovih po Sloveniji. Uporabljata predvsem obilno kompostno zastirko v kombinaciji z ostalimi organskimi materiali, ki zaščitijo zemljo in imitirajo pogoje v naravi. Tako dosežeta rodovitna tla, mnogo manj pleveli in za 95 % manj zalivanja; vse to brez prekopavanja ali obračanja zemlje.

Mami na vrtu

Na portalu Mami na vrtu lahko spremljamo nasvete in ideje za vrtnarjenje, zero waste - življenje brez odpadkov in preberemo kakšen naredi-sam projekt. Za Mami na vrtu stoji Sabina, mamica dvema fantoma in dela na vrtu. Večino časa preživi z družino zunaj. Skupaj se učijo vrtnarjenja, življenja brez odpadkov in potrpljenja.

Foto: maminavrtu.si

Vrt brez prekopavanja

Aljaž iz Vrt brez prekopavanja je svoj prvi vrt ustvaril leta 2007. Takrat ga je prevzela strast do zemlje. Vse od takrat je preizkušal vrtnarjenje brez mučnega prekopavanja in uporabnost zastirke. Sedaj pa v brezplačnem e-vodniku 7 razlogov za vrt brez prekopavanja deli svoje izkušnje v zvezi z nego tal, vzgojo sadik, pletja, pripravo tal, presajanja in nege rastlin ter skrbjo za pridelke.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika