Nolla

Naravi in okolju prijazna hiška Nolla

Gabrijela Vrbnjak

Gre za prototip kabinske hiške, ki ima minimalen vpliv na okolje tako glede emisij ogljikovega dioksida kot konkretnega vpliva na naravo. Kabina Nolla (=nič), ki jo je zasnoval finski oblikovalec Robin Falck, se nahaja blizu Helsinkov, na otoku Vallisaari. Kabina je zgrajena iz trajnostnih materialov in zasnovana za preprost življenjski slog z minimalnimi emisijami do celo nič emisij, ter v popolnem sožitju z naravo.

Nolla ljudi spodbuja, da razmislimo, kako bi lahko sodobne inovacije omogočile trajnostno bivanje v kabinah. Narava na otoku Vallisaari je že desetletja nedotaknjena in je tako popolna lokacija za doživetje urbane kabine, ki se nahaja 20 minut vožnje s čolnom od Helsinkov. 


Kabina je velikosti majhne spalnice, 9 m2, in jo je mogoče sestaviti in prevažati brez težkih strojev, zato je okolica, kamor je postavljena, skoraj nedotaknjena. Oskrba s kabino je v celoti obnovljiva; električno energijo proizvajajo sončni paneli, medtem ko peč, rezervirana za kuhanje in ogrevanje, v celoti deluje na obnovljivih virih.

https://www.neste.com/nolla

Kabina #nolla na kratko

Oblikovalec: Robin Falck

Dimenzije: Višina 4 m, širina 3,75m

Teža: 900 kg

Materiali: smrekov in borov les, sončni paneli, polikarbonat za okno kabine

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča