Najboljši modni dokumentarni filmi, ki si jih moramo ogledati

Tina Lagler 23.02.2017
Valentino

Lagerfeld Confidental (2007)

Ta intimni dokumentarec o eni izmed najbolj vplivnih in prepoznavnih oseb v svetu mode, Karl Lagerfeld, je film, ki si ga vsekakor moramo ogledati. Lagerfeldu pobliže in osebno sledimo na njegovem pohodu med njegovimi deli in opravili za Chanel, Fendi, njegovo modno linijo in drugimi. Film, ki so ga snemali tri leta in v katerem srečamo tudi Nicole Kidman, je režiral Rodolphe Marconi.

Inside Dior (2017)

Letošnje leto je postreglo s televizijsko mini serijo Inside Dior, ki v dveh delih obeležuje 70-obletnico modne hiše Christiana Diorja. Filmski ustvarjalec Michael Waldman je dobil ekskluziven šestmesečni dostop v zaodrje ene najbolj razkošnih znamk. Tako se je podal na pravo potovanje od začetka Diorjeve poti vse do danes. Gledalci spoznamo, kakšen je bil Christian Dior kot moški, kako je bilo delati z njim, seveda pa ne moremo mimo kreativnih direktorjev, Yvesa Saint Laurenta, Johna Galliana in drugih.

The September Issue (2009)

Med najboljšimi dokumenatarni filmi je zagotovo tudi film o življenju in delu na ameriški reviji Vouge. Filmski ustvarjalci so sledili ustvarjanju jesenske izdaje, film pa postreže s preseneteljivo človeško zgodbo o odnosu med glavno urednico Anno Wintour in kreativno direktorico Grace Coddington.

Iris (2014)

Iris Apfel je 95-letna modna ikona iz New Yorka, ki slovi po svojem čistem, eklektičnem videzu, ki ga vselej skrbno zaokroži s svojimi značilnimi očali. Legendarni dokumentaristični filmski ustvarjalec Albert Maysles se poda k njej na obisk, kjer spozna tudi njeno bogato garderobo, nato pa se skupaj podata na pravo nakupovalno ekspedicijo.

Valentino: The Last Emperor (2008)

Pripravite se na vstop v Valentinov čudoviti svet neskončnega bogastva, ki je središče tega, sicer zelo srčnega dokumentarca o italijanski modni legendi. Film se osredotoči na njegov odnos z njegovim spremljevalcem in poslovnim partnerjem Giancarlom Giammettijem, gledalci pa se hkrati podamo na potovanje v osrčje modne hiše, medtem ko se Valentino po štirih desetletjih pripravlja na upokojitev.


Izbor urednika