Najboljše filmske klasike

Gabrijela Vrbnjak 18.05.2020
film

Zajtrk pri Tiffanyju (Breakfast at Tiffany's)

Če še ne poznamo Audrey Hepburn je Zajtrk pri Tiffany (1961) dobro mesto za začetek. Holly Golightly igra žensko, ki se želi poročiti z bogatim moškim, vendar njeni načrti ne gredo točno tako, kot je upala.


Mary Poppins

Če bi se katerikoli Disneyjev film uvrstil na seznam večnih filmskih klasik, bi to morala biti Mary Poppins (1964) - kjer Julie Andrews igra varuško, ki spremeni življenje družine, za katero dela, preden je izgine prav tako skrivnostno, ko je prispela. Čudovita glasba, in še in še.


ČAROVNIK IZ OZA (The Wizard of Oz)

Težko si je predstavljati, da kdo še ni pogledal Čarovnika iz Oza iz leta 1939 - tisti naj ga pogleda čim prej - ostali pa ga poglejmo še enkrat. Dorothy (Judy Garland), ki se v Ozu izgubi, se resnično nikoli ne postara.


POJMO V DEŽJU (Singin' in the Rain)

Ljubitelji muzikalov bodo nad tem filmov navdušeni. V filmu Singin' in the Rain iz 1952. leta filmi igrajo Gene Kelly, Debbie Reynolds in Jean Hagen.


CASABLANCA

Prvotno izdan leta 1943, film Casablanca velja za enega najboljših filmov vseh časov. V filmu Humphrey Bogart in Ingrid Bergman pripovedujeta zgodbo Ricka Blaina, ki se mora odločiti, da bo svojemu nekdanjemu dekletu pomagal pobegniti iz Maroka.

MOJA PUNCA (My Girl)

Mlajša filmska klasika iz leta 1991 je film Moja punca, za vse, ki se ob filmih radi razjokamo. Anna Chlumsky in mlad Macaulay Culkin igrata najboljša prijatelja, ki vsak dan preživita skupaj. Na pragu najstniških let mlado dekle ugotovi, da se njeno življenje obrača na glavo, med tem pa jo spremlja prav poseben prijatelj.


V VRTINCU (Gone with the Wind)

Če potrebujemo dober, dolg romantični film, je film iz leta 1939 - V Vrtincu - prava izbira za nas. V večni klasiki se zgodba vrti okrog Scarlett O'Hara (Vivien Leigh), ki je med državljansko vojno živela na jugu, in se sredi vsega zaljubi v Rhett Butler (Clark Gable).

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika