50. let penin Istenič

CITYLIFE 04.10.2018
50. let penin Istenič

Pred dobrim mesecem dni je družina Istenič v svojih vinogradih opravila že petdeseto trgatev, okroglega pol stoletja pridelave vrhunskih slovenskih penin pa bodo proslavili s posebnim dogodkom za vse ljubitelje te žlahtne kapljice. Na posestvo ob Vili Istenič v Stari vasi vabijo v soboto, 6. oktobra 2018, ko bodo od 11. do 21. ure obiskovalkam in obiskovalcem med romantičnimi bizeljskimi griči postregli s štirimi vrstami lastnih penin in gurmansko spremljavo. Za slednjo bodo na stojnicah Mini Odprte kuhne poskrbeli vrhunski kuharski mojstri, in sicerizvrstni Jorg Zupan iz restavracije Atelje, mojster peke in dimljenja mesa Ivan Kastelic iz Dnevnega bara Pr' Mrtinet ter avtor najboljše pašte na svetu Jure Tomič iz restavracije Debeluh. Najbolj radovedni se bodo ob 11., 13., 15., 17. in 19. uri gotovo razveselili tudi vodenih ogledov vinske kleti, v kateri zori in na svoj pravi trenutek čaka okoli pol milijona steklenic.

"Ko smo konec avgusta obirali grozdje na naši že petdeseti trgatvi, so nas prevevali res posebni občutki," je pred dogodkom priznal Miha Istenič, direktor podjetja. S peninarstvom se je pričel ukvarjati njegov oče Janez Istenič, ki je leta 1968 v Stari vasi kupil zapuščeno kmečko hišo in deset arov vinograda ter pridelal prvo penino po klasični metodi, ki jo je poimenoval po prav tedaj rojeni hčerki. In kdo danes ne pozna penine Barbara, ki je sloves Isteničevih penin prva ponesla preko domovine in po svetu, kjer penine Istenič zasedajo tako pomembno mesto, da je družino ob 50. obletnici obiskal celo znameniti Steven Spurrier,katerega brbončice so okusile že vse, kar imajo najboljšega ponuditi vinarji z vsega sveta. Ob prijetnem druženju z družino Istenič je eden najpomembnejših poznavalcev vina in vinarstva na svetu poudaril, da penine Istenič nedvomno sodijo v klub najboljših penečih vin na svetu.

Penine Istenič so že vrsto let tudi partner Odprte kuhne, "zato smo se z veseljem pridružili dogajanju ob visoki obletnici te vrhunske slovenske blagovne znamke," je dejal ustanovitelj Odprte kuhne Lior Kochavy in dodal: "Ker ge za vrhunske penine, bodo tudi na Mini Odprti kuhni, ki bo spremljala dogodek, same vrhunske dobrote, za katere bodo skrbeli trije izjemni slovenski kuharski mojstri." Jorg Zupan iz Ateljeja bo obiskovalcem ponudil sašimi jadranske tune, domačo krompirjevo tortiljo s surovimi suho zorjenimi trakci govedine ter ganache iz temne čokolade, črnega ribeza in sladkega korena. Jure Tomič iz Debeluha bo postregel "jesen na žlici", Ivan Kastelic iz Dnevnega bara Pr' Mrtinet pa dimljena goveja rebra in prsa s prilogami ter burger s trgano dimljeno svinjino. Dobrote bodo seveda spremljale penine Istenič, in sicer vsem jedem in priložnostim primerna ter izjemno družabna Barbara, poleg nje pa bodo Isteniči obiskovalcem dneva odprtih vrat predstavili še penine Gourmet Rose, Prestige Brut in No.1. 

Penina Barbara je največkrat polsuha ali suha, pridelana iz laškega rizlinga, chardonnaya in rumenega plavca, ter izjemno družabna, primerna za vse jedi in priložnosti. Gourmet Rose je zelo suha penina polnega okusa in igrivih mehurčkov iz grozdja sorte modri pinot. Penino Prestige Brut Isteniči pridelujejo izključno iz najboljših letnikov sorte chardonnay, ki penini daje nežen in prefinjen karakter, ter sorte modri pinot, ki ji oblikuje čudovito, čvrsto telo. Penina No.1 pa je, kot pove že ime, preprosto najboljša. Zelo suha, kompleksna in zrela penina nastaja samo ob najboljših letnikih in v omejenih količinah ter že več kot dve desetletji pobira nagrade na najpomembnejših svetovnih ocenjevanjih. 

Dogodek, ki si ga lahko kot kanček jesenskega razvajanja za 2 evre za kozarec penine in 5 evrov za krožnik privoščijo vsi ljubitelji vsega dobrega, bo potekal v vsakem vremenu. Če bo vreme nenaklonjeno druženju na prostem, se bo uživanje ob mehurčkih in finih prigrizkih le premaknilo v festivalno dvorano domačije Istenič. 

Več na istenic.si!


Fotogalerija

. . . . . . . . .

Izbor urednika