6. TEDEN ITALIJANSKE KULINARIKE V SVETU - Mladi kuhar Matija se bo dva meseca strokovno izpopolnjeval v Rimu

CITYLIFE 15.12.2021
asp6418.jpeg

Matija je že letos poleti opravljal prakso v priznani italijanski restavraciji St. Hubertus na smučišču Alta Badia, ki se ponaša s tremi Michelinovimi zvezdicami. Strast do kuhanja ima v krvi že od otroštva. Trenutno obiskuje Biotehniški izobraževalni center Ljubljana in sanja, da bo nekoč odprl svojo restavracijo.

Tekmovanje v Ljubljani je pod okriljem veleposlaništva Italije v Sloveniji organizirala Agencija ITA (Italian Trade Agency). Izbrana sta bila dva finalista – poleg Matije tudi Ana Zevnik, študentka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Pred strokovno žirijo, katere častni predsednik je bil veleposlanik Italije v Sloveniji, nj. eksc. Carlo Campanile, sta se tekmovalca preizkusila v pripravi sezonske jedi, tj. rižote z bučami in jurčki, z uporabo izključno italijanskih sestavin. Prvo mesto je zasedel Matija, ki je osvojil dvomesečno strokovno usposabljanje na kuharski šoli Italian Chef Academy v Rimu, kjer sodelujejo z najboljšimi strokovnjaki italijanskega združenja kuharjev (Associazione Italiana Chef), študentom pa nudijo tudi možnost opravljanja pripravništva v priznanih italijanskih restavracijah.

Tekmovanje je ob upoštevanju ukrepov za zajezitev tveganja okužb s koronavirusom potekalo v restavraciji Kult 316 v Ljubljani v prisotnosti nekaterih izbranih gostov in članov strokovne žirije: kuharskega mojstra Luke Jezerška, direktorja kuharske šole Italian Chef Academy Giuliana Alessandrinija in odgovorne urednice revije Dober tek Urške Petelin. 

Izbor urednika