Gurmanski užitki na štirih kolesih

Tina Lagler 13.06.2017
Gurmanski užitki na štirih kolesih

“Kulinarični tovornjaki” so v tujini že nekaj let nadvse priljubljeni. Čeprav zgodovina ulične prehrane sega daleč v antične čase in je bila v urbanem okolju v takšnih in drugačnih oblikah vseskozi prisotna, pa se je porast sodobnejših kulinaričnih tovornjakov začel leta 2008. Becky Delaware (revija Paste) je namreč izkoristila svojo raziskovalno žilico in odkrila, da je omenjenega leta Roy Choi v Los Angelesu odprl prvo kulinarično vozilo, dve leti pozneje pa je Food Network na malih zaslonih že predvajal serijo The Great Food Truck Race. Ostalo je le še zgodovina.

PREBERITE ŠE: Prvi The Slovenia Food Truck Festival v Ljubljani

Priljubljena so tudi vozila, ki ponujajo dišečo kavo. Eno takih je mogoče najti na ulicah Brisbana. Foto: Kgbo, Wikimedia

Kuharji za volanom na naših tleh

Tudi pri nas vse več kuharjev sede za volan. Eden takih je Organic Garden, ki je svoje sveže sendviče in solate sprva pripeljal v prestolnico, nato pa tudi izven. Pred kratkim so s svojim lično opremljenim tovornjakom na ulice naših mest zapeljali tudi pri Lars & Sven Burgers, ki jim je lani pripadel naziv “Winner of Best Burger 2016” slovenskega vodnika Slovenia In Your Pocket. Zagotovo bodo eden od akterjev nove kulinarične zgodbe, ki s prvim tovrstnim festivalom ulične hrane pri nas Slovenijo postavlja na zemljevid pomembnih “food festivalov” v Evropi. Kulinarični dogodek v Ljubljani, ki je prepoznavna tudi po “street food sceni”, bo tokrat v sklopu Festivala urbane kulture Slovenija na enem mestu združil najboljše ponudnike ulične hrane iz Slovenije in tujine.

Foto: Jernej Kokol

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča