Kava ali zeleni čaj?

Klavdija Rupar 19.10.2021
pexels-photo-867470

Večina ljudi vsak dan pije kavo. Ne le eno, nekateri tudi dve do tri na dan. Sama je ne pijem, saj imam po njej vedno napade tesnobe, srce pa mi noro razbija. Tudi čaj pijem izključno sadni. 

Ljudje kavo pijejo, ker jih zbudi, jim da energijo in poskrbi, da nimajo težav z glavoboli. Kaj pa če bi za nekaj časa kavo zamenjali za zeleni čaj?

Kakšne so prednosti in slabosti obeh?

Tako kava in čaj imata ogromno prednosti za zdravje in srečo.

Foto: Pexels

Kava ima več kofeina

Če potrebujete veliko kofeina, potem je kava boljša izbira. Spodaj je prikazano, koliko kofeina ima čaj in koliko kava v eni skodelici:

Kava: 91,8 mg kofeina

Zeleni čaj: 29,4 mg kofeina

A več kofeina ni vedno bolje. Nekateri nimajo nobenega problema spiti več kav na dan, drugi že po eni kavi postanejo tesnobni, razdražljivi in težko zaspijo. Če ugotovite, da ste občutljivi na kofein, a vseeno potrebujeto energijo, potem vam predlagamo, da pijete zeleni čaj.

Oba imata veliko antioksidantov

Antioksidanti so izredno pomembni za vaše telo. Pomagajo vam namreč zaščititi vaše celice pred stresom in obenem poskrbijo za manjše možnosti nekaterih bolezni.

Obe pijači znižujeta možnosti za bolezeni

Če se sprašujete, katera pijača bolj škoduje vašemu zdravju, naj vas ne skrbi. Tako kava kot zeleni čaj imata veliko prednosti za zdravje in obe sta lahko del zdravega prehranjevanja. Seveda govorimo o kavi in zelenem čaju brez sladkorja.

Foto: Pexels

Prednosti kave

Ljubitelji kave so bili večkrat povezani z manjšimi možnostmi za bolezni srca, nekatera rakava obolenja, bolezni jeter ali sladkorno bolezen. Pitje kave je povezano tudi z manjšo možnostjo za depresijo in debelost.

Prednosti zelenega čaja

Zeleni čaj na drugi strani pa pomaga pri vzdrževanju zdravega krvnega tlaka, prav tako pa pomaga pri zniževanju možnosti za sladkorno bolezen, težave s srcem in nekaterih oblik raka. 

Zeleni čaj tudi vsebuje amino kislino imenovano L-teanin, ki ima pomirjajoče in protistresne učinkovine.

Foto: Pexels

Zeleni čaj je primeren za tiste, ki želijo manj kofeina

Če ste občutljivi na kofein, je najbolj primerno, da namesto kave začnete piti zeleni čaj. Ga sicer tudi vsebuje, a vseeno kar trikrat manj kot kava.

Ne pozabite, da lahko tudi popijete preveč kofeina. To vodi do težav s spanjem, nemirnosti in ostalih negativnih učinkov.

Če povzamemo: tako kava kot zeleni čaj sta dobra za vas in vaše zdravje, v primeru, da ne prenašate dobro kofeina, pa vam vsekakor priporočamo zeleni čaj.Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča