Kavarna Stow - skrivnostni svet vrhunske kave

Anja Mrevlje 02.06.2017
Kavarna STOW

"Pri splošno razširjenih blagovnih znamkah kave ne vemo, katero vrsto pijemo in od kod prihaja. O svojih kavah pa vemo praktično vse," pravijo v kavarni Stow v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer gostom ponujajo sveže praženo kavo vrhunske kakovosti.

Drevesa posebnih (speciality) vrst kave rastejo navadno na višjih nadmorskih višinah, zato njihovi plodovi zorijo dlje. Ko napoči pravi čas, jih izkušeni obiralci ročno oberejo. Taka kava je veliko kakovostnejša od strojno obrane. Na njen okus pa seveda vplivajo tudi posebnosti tal, okolja in podnebja.

Pot kavnih zrn od drevesa do skodelice je dolga in zapletena. Treba jih je prav skladiščiti, pražiti in zmleti, iz njih pripraviti kavo in jo primerno ponuditi gostu. Če so tudi vsi členi te verige kakovostni, dobimo vrhunsko kavo.

Sveže pražena kava vrhunske kakovosti.

Zmleta kava izgubi v desetih minutah od 40 do 50 odstotkov hlapnih arom. Zato jo v kavarni Stow, ki ima tudi svojo pražarno, za vsako skodelico sveže zmeljejo. Gostje lahko sveže praženo kavo kupijo tudi za domov. Tisti, ki želijo še globlje prodreti v skrivnostni svet okusov in arom vrhunskih vrst kave, pa se lahko udeležijo katerega od tečajev v organizaciji akademije Stow.

V mirnem in prijetnem okolju muzejske kavarne si lahko vrhunsko kavoin potep skozi čas privoščite vsak dan, od torka do nedelje med 10. in 18. uro.

STOW SPECIALITY COFFEE SHOP
Gosposka ulica 15, Ljubljana

stow.si

Galerija - kavarna Stow

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča