Kolektiv 22 - na naših tleh spražena dišeča kava

Tina Lagler 05.09.2017
Kolektiv 22

Pod domačo pražarno kave Kolektiv 22 se podpisujeta Polona in Gaber Burnik, doma iz vasice pod Stolom, ki je med spomini in užitki del njune kave. Ta je v njihovi družini prisotna, odkar pomnita, nekakšna rdeča nit, ki povezuje družinska srečanja, praznovanja in druženja s prijatelji. "Kava lahko preseneča s svojo spektakularnostjo in raznolikimi okusi. Predstavitev teh okusov ni lahka naloga - je odvisna od veliko elementov kot so regija, prst in ostali pogoji za rast zrn do finega pristopa do praženja. Kava je v veliko pogledih podobna vinu. Zagon nama daje želja po izjemni kavi," pravita Polona in Gaber, ki je sestri nekega dne razkril svojo idejo o pražarni. Nanjo je takoj pristala.

Praženje se na prvi pogled sliši zelo enostavno, priznava Polona, vendar poudarja, da je v resnici proces nekoliko bolj zapleten: "Vsaka kava se ob praženju "obnaša" malce drugače. Zato jo je treba najprej spoznati. Treba je biti previden pri temperaturah bobna in praženja (ko zrna vsujemo v boben, temperatura drastično pade - odvisno tudi od same količine zrn). Potem je treba vmes spremljati kako se zrno obnaša, ves čas je treba paziti na temperaturo."

Na kavo v Robin Food

V novo odprti spletni trgovini Kolektiv 22 sta trenutno na voljo dve vrsti kave - iz Peruja, ki je ekološke pridelave ter sladkega in svežega okusa, in iz Vzhodnega Timorja, 100-odstotna arabica, sladka, toda malce bolj oreščkasta. Za pokušino si lahko skodelico privoščimo v bistroju Robin Food na Resljevi 20 v Ljubljani, kjer jo lahko tudi kupite, v Radovljici pa nam jo postrežejo v Šmeks Lounge. In nikar se ne bojmo povprašati po posebnem načinu priprave!

Zgodba Kolektiva 22, katerega številka je rojstna letnica Polonine stare mame, ki v življenjih svojih vnukov igra veliko vlogo, se pri pražarnici še zdaleč ne konča. Kar nekaj idej in načrtov imata, za zdaj pa Polona in Gaber razkrijeta le: "Želiva si, da bi najino kavo prodajali tudi v butičnih kavarnah, kjer jim kava pomeni veliko. Kjer cenijo izvor kave, njeno pridelavo in pravično trgovino. Kjer cenijo kvalitetno skodelico kave."
kolektiv22.com

Foto: Petra Sodja in Tjaša Kikelj

Več o Kolektivu 22 si lahko preberemo pod fotografijami v spodnji galeriji:

Fotogalerija

Kolektiv 22 Kolektiv 22 Kolektiv 22 Kolektiv 22 Kolektiv 22 Kolektiv 22

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča