Kuharske napake, ki se jim zlahka izognemo

Teja Korošec 26.02.2018
Foto: Depositphotos

Rezanje zelenjave na koščke različnih velikosti

Mnogi izmed nas med rezanjem zelenjave ne posvečamo pozornosti velikosti koščkov. Zaradi tega se zmehčajo do različnih stopenj. Zato torej rajši sledimo pravilu "enako veliki koščki, enaka dolžina kuhanja". 

Gneča v ponvi

To napako pogosto delamo zaradi stiske s časom in posledičnega hitenja med kuhanjem. Ko ponev popolnoma zasedemo s hrano, povzročimo neenakomerno pečenje in pogosto pride tudi do razmočene hrane. To težavo lahko reši sledenje pravilu, da mora biti med vsakim kosom hrane v ponvi vsaj dva centimetra prostora. 

Kuhanje testenin v nesoljeni vodi ali v premajhni posodi

Foto: Pexels

Nekateri mislijo, da sol v vodi ne spremeni ničesar ter, da gre le za mit. Temu vsekakor ni tako. Ne glede na to kako slastna je omaka, ki jo dodamo testeninam, bo jed manj okusna, če ne bomo solili vode za kuhanje. Poleg tega je pri pripravi testenin pomembno, da jih kuhamo v dovolj veliki posodi, ki vsebuje veliko vode. V nasprotnem primeru testenine postanejo lepljive.

Preberite še: Recept - božanski mousse z nutello

Postavljanje mesa direktno iz hladilnika v pečico

Če meso pred peko nekaj časa pustimo počivati na sobni temperaturi, se bo speklo veliko bolj enakomerno in ne bomo imeli težav s surovo notranjostjo. Tudi ko želimo že pripravljeno hrano shraniti nazaj v hladilnik, je priporočljivo, da se le-ta najprej ohladi na sobni temperaturi. 

Kuhanje in cvrtje na prenizki temperaturi

Zelo pogosta napaka v kuhinji je, da hrano položimo v vodo, ki še ne vre povsem, ali v olje, ki še ni dovolj segreto. Rezultat tega je lahko premastna ali razkuhana hrana. Potrpljenje je ključ. 

Prepogosta uporaba olivnega olja

Poznani so mnogi blagodejni učinki olivnega olja na naše zdravje, a ga zato še vedno ne bi smeli uporabljati brez premisleka. Olivno olje namreč pri visoki temperaturi spremeni svoje lastnosti in lahko postane celo škodljivo. Zato ga je včasih pametno zamenjati z drugimi olji. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča