McDonald’s dostava prišla v Ljubljano

CITYLIFE 13.06.2018
ehrana LIVE

"Kdor čaka, dočaka", in tako smo dočakali tudi mi: že v juniju McDonald’s začenja s 3 mesečnim testnim obdobjem dostave hrane na dom iz restavracije na glavni železniški postaji. Za svojega partnerja so izbrali ehrana LIVE, slovensko inovativno storitev, ki ljubljanskim restavracijam omogoča najem dostavljavcev hrane na dom, in to kar na kolesih.

Na dom je možno naročiti vse
Na dom je možno naročiti praktično vse jedi iz aktualne ponudbe, le po sladoled se bo treba odpraviti do restavracije. Cene obrokov so malenkost višje, treba pa je doplačati za dostavo. Zaenkrat dostava poteka med delavniki, od 10.30 do 20. ure.
Mcdonald’s sicer po svetu že dalj časa ponuja dostavo hrane na dom, prvi s tovrstno storitvijo pa so bili že pred 5 leti Avstrijci. Globalno McDonald’s vstopa na trg dostave hrane z različnimi partnerji, med njimi je najbolj pogosto sodelovanje s storitvijo Uber Eats. "Veseli smo, da v Sloveniji obstaja podobna lokalna storitev s katero se veselimo sodelovanja" je povedal Direktor McDonald’sa v Sloveniji Srđan Krumpak.

Ehrana LIVE je pred dobrega pol leta zaživela kot razširitev priljubljenega slovenskega portala za naročanje hrane na dom, ehrana.si. Z lastno floto kolesarjev ponuja logistično rešitev že 20 visoko kakovostnim restavracijam v središču prestolnice.

Dostavljavci na kolesih v duhu zelene prestolnice tako prihranijo številne avtomobilske emisije, poleg tega pa hrano v centru Ljubljane dostavijo najhitreje. "Zaenkrat je storitev prisotna le v centru mesta, si pa želimo zeleno dostavo razširiti na večje območje, za kar bi uporabljali električna kolesa in avtomobile," je povedal direktor podjetja Ehrana Live, Borut Markelj in dodal, da vidijo velik potencial v algoritmih, ki upravljajo večjo floto dostavljavcev v realnem času.
"Ne le na trgu dostave hrane, temveč tudi v kurirski dejavnosti, dostavi iz trgovin in prevozih ljudi," ciljev za prihodnost ne skriva Markelj in pojasni, da gre pri tem za napreden logistični sistem, ki v realnem času upošteva lokacije, časovne okvirje prevzemov, trenutno stanje v prometu, ter omejitve dostopov različnih vozil in kapacitet. Pri tem pa, tako Markelj, optimalno razporejajo floto ter skrbijo, da stroški prevoza in prevoženi kilometri ostanejo minimalni.

Naročilo in plačilo izključno prek spleta 
Uporabnikom je naročilo daleč najlažje oddati in hkrati poravnati prek spleta, s čimer se pohitri proces kasnejšega prevzema dostavljene hrane. Poleg plačila z Mastercard, Maestro ali Viso je možno naročilo poravnati tudi z mobilno denarnico Petrol mBills, ki je kot plačilno sredstvo omogočeno na portalu ehrana.si že od samega začetka.

Mastercard Slovenija na lokalnem trgu podpira podjetja, ki svojo uporabniško izkušnjo izpopolnjujejo z vpeljavo brezgotovinskega plačevanja. V testnem obdobju uporabnikom ehrana LIVE pri spletnem plačilu s kartico Mastercard ali Maestro ponuja akcijsko ceno dostave.
Ehrana.si je že pozimi uspešno sodelovala z Mastercard Slovenijako so uporabnikom predstavili nove možnosti spletnih plačil. Tehnologija "One click buy" spletnim trgovcem omogoča, da tokenizirajo podatke o uporabniških plačilnih katricah, kar omogoča nadaljnje plačevanje brez ponavljaločega vnašanja podatkov.

Takrat so ugotovili, da veliko uporabnikov ne ve, da lahko spletne nakupe poravnajo enostavno tudi z Maestro kartico. To storijo z vpisom 19 mestne kode na zadnji strani Maestro kartice. Omeniti moramo, da je pri nekaterih bankah je za spletne nakupe z Maestro potrebna predhodna aktivacija.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča