Najboljše picerije pri nas

Anja Mrevlje 17.09.2017
Picerija Verace.

Če nekateri prisegajo na težke, obložene pice, druge v zadnjem času navdušujejo prave neapeljske, na hitro popečene pice s čim manj sestavinami, a temi prvovrstnimi. Spet tretji imajo raje malce bolj gurmanske pice, morda take s sipinim testom in morskimi sadeži ali pa s pirinim testom in carbonaro. Za vsakogar se najde svoja.

Zgodovina pice sicer sega že v čase krepko pred našim štetjem, saj so starodavna ljudstva pogosto krušnemu testu dodajala najrazličnejše dodatke, da bi jed izboljšali. Etruščani so na razbeljenem kamnu pekli razvlečeno kvašeno testo, medtem ko so stari Grki spečenemu testu dodajali olja, zelišča in sir. Izraz "pica" je prvič zaslediti v 10. stoletju, prvo pravo pico, po ustrezni recepturi, ki jo poznamo še danes, pa so spekli leta 1750 v Kampaniji. Testo so obložili s svežim paradižnikom, mocarelo in origanom, kar do danes ostaja klasika, in sicer kot pica margerita. Pico so v Neaplju, ki velja za rojstni kraj te jedi, prodajali kar po ulici in tradicija se je ohranila še danes, ko pred okenci najbolj obleganih in najstarejših picerij stojijo kilometrske vrste ljudi, ki vse do polnoči molijo roko za svoj kos napolitane.

Pica se je z Apeninskega polotoka naglo razširila po Evropi in v ZDA, kjer so jo vzeli za svojo in jo preoblikovali v najrazličnejše izvedbe, kot je denimo slovita chicaška "deep dish" pica, ki bolj spominja na pito. V novem svetu so pice pekli predvsem priseljenci, v Sloveniji pa je pica postala malodane ponarodela jed. Je pa res, da Slovenci prisegamo na bolj obložene, težke pice, zato so mnogi skeptično sprejeli pravo neapeljsko, kot je tista v trendovskem Veraceju.

Katere picerije pa veljajo za najboljše pri nas?

Verace (Ljubljana, Maribor)

Začnimo z eno zadnjih pridobitev pri nas, picerijo Verace, ki se ponaša kot prva prava neapeljska picerija pri nas. Kot taka ima celo krušno peč, pripeljano z juga Italije, in italijanskega picopeka, ki bdi nad ekipo, da gre testo v peč res le za minuto in pol. Verace sicer ponuja kar nekaj okusov, a v resnici s takim tipom testa še najbolj velja poseči kar po nadgrajeni klasiki, margeriti DOP, ki je obložena z originalnim paradižnikom San Marzano, baziliko in mocarelo fior di latte. Ko je Verace lani odprl svoja vrata na Streliški ulici, je hipoma postal prava senzacija, zato je svojo izpostavo najprej razširil še v ljubljanski Slovely Park, nedavno pa še v Maribor. Cene? Od 5 evrov za marinaro do 11 evrov za soleggiato z rumenim paradižnikom in lardom.
verace.si

Picerija Verace.

GOSTILNICA 5–6 KG (Ljubljana)

Restavracija na Gornjem trgu je bila sprva zasnovana kot lokal, specializiran za odojka (od tod ime 5-6 kg), a se je kmalu izkazalo, da ga je treba predhodno naročiti, tako da so lačni gostje raje posegli po pripravnejši zadevi – njihovi pici. Ponudba se je s tistih dveh, ki so ju ponujali v prvih letih, tako naglo razširila na cel meni, namenjen samo picam, za katere delajo testo iz svojega kvasnega nastavka, favorit pa ostaja črna morska pica na sipinem testu z gamberi in fior di latte, ki je z 10 evri tudi najdražja. Ponudbo sicer tedensko spreminjajo in ponujajo tudi kosila, a večina jedcev pride prav na pico, ki v nekaterih krogih velja za najboljšo v mestu.  
facebook.com/gostilnica56kg

Foto: Matevž Kostanjšek / Stiliranje Gruša Zorn

GARAŽA (Ljubljana)

Še en ljubljanski favorit je picerija na Dolenjski cesti, ki z dobrima dvema desetletjema obratovanja ni več med najmlajšimi v mestu, se je pa njihov picopek veščin priprave prave pice izučil v Neaplju že davno pred konkurenco. Naj vas malce neugledna zunanjost stavbe ne zavede – Garaža je redno polna. Tudi v Garaži je poudarek na svežih, kakovostnih surovinah in so zato obložene malo manj, kraljica pa je tudi tu margerita.

TRTA (Ljubljana)

Za tiste, ki vseeno prisegate na bolj »klasično« pico, je pravi naslov Trta. Ta 20-letna ljubljanska institucija na obrežju Ljubljanice pice peče v krušni peči, vse surovine pa so sveže, česar se dosledno držijo. Njihova ponudba pic je res obsežna in sega od calzoneja do vražje, od štirih letnih časov do treviške s panceto in radičem, imajo tudi tako s kozjim sirom, belo z bakalarjem in tunino, poskrbljeno pa je tudi za vegetarijance.
trta.si

Picerija Trta v Ljubljani.

LA PIZZERIA (Maribor)

Saša Arsenović, znan mariborski poslovnež, je svojo restavracijo Rožmarin lani razširil še v picerijo (letos pa še v steak house) in zadel v polno. Tudi tu dajejo namreč velik poudarek na kakovostne sestavine – svež paradižnik, pravo mocarelo, sveža zelišča, ki si jih lahko utrgate še sami, saj rastejo kar v lončku na mizi. Kombinacije so domiselne in dovolj inovativne, njihov prepoznavni znak pa so postale škarje, ki vam jih postrežejo ob precej veliki in tanki pici, da si jo lahko kar sami režete. Dodaten bonus je seveda to, da Rožmarin slovi po najbolje založeni vinski kleti v državi, zato je ponudba pijač nadpovprečna. Cena pic: od 7 do 9 evrov.  
lapizzeria.si

La Pizzeria v Mariboru. Foto: Matjaž Wenzel

ETNA (Divača)

Res redko je, da je picerija tudi zelo dobra restavracija, a Etni v Divači uspeva. Del, rezerviran za bolj petične goste, ponuja lokalno obarvane specialitete, uležano meso, domiselne testeninske jedi in druge kreativne domislice v Italiji izšolanega chefa Igorja Peressona, a stalni gostje prihajajo zaradi pic. Te so v Etni, kjer so bili med prvimi, ki so pice povzdignili na višjo raven, zgodba zase – testo je, se razume, iz domačega kvasnega nastavka, moka je polnozrnata, mleta na kamen v italijanskem mlinu Molino Quaglia, mocarela je narejena po italijanski recepturi, a iz slovenskega mleka. Mesnine so lokalne, zelenjava od okoliških kmetov, obloga pa dodelana in inovativna, kar dokazujeta Peressonova podpisna pica carbonara in pica z bučkami in fior di lattejem. Cene? Od 6 do 11 evrov.
etna.si

Pica iz picerije Etna v Divači.

Kruhkerija Gorjanc (Preddvor)

Gorjanc tehnično gledano ni picerija, temveč je kruhkerija, specializirana za hotemaške kruhke, ki jih pečejo že 25 let. Njihovi začetki segajo v leto 1991, ko jih je razvil Gorjančev pek in so naglo postali uspešnica na tistem gorenjskem koncu. In kaj so hotemaški kruhki? Gre za kruhke, polnjene z različnimi nadevi, njihova receptura pa ostaja skrivnost. Na voljo imamo tako mesne (s šunko, domačo salamo, šunko in pekočo omako, šunko, čebulo in česnom …) kot morske različice (z lososom, morskimi sadeži …) pa tudi take z različnimi siri in celo Nutello.
kruhkerija.si

Hotemaški kruhek iz Kruhkerije Gorjanc v Preddvoru.

Namig

Da Michele v Neaplju

Da Michele - najslavnejša picerija v Neaplju.

Picerija Da Michele je morda najslavnejša picerija v Neaplju, rojstnem kraju pice. Ne samo, da naj bi bila ta 187 let stara picerija najstarejša v mestu, temveč je tudi svojevrstna ikona, kar priča kopica fotografij zvezdnikov, ki so v njej obedovali – vključno z Julio Roberts, ki je tu jedla pico tudi v filmski uspešnici Jej, moli, ljubi. Da Michele je sicer prav posebna picerija, ki jo priporoča tudi sloviti rdeči Michelinov vodnik – vrste čakajočih pred vrati so skoraj kilometrske, lokal pa rustikalen in nepretenciozen. In trmasto se oklepajo tradicije, tako da lahko pri Da Michele naročite samo dve pici – margerito in marinaro.
damichele.net

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča