Najboljši italijanski ulični prigrizki, ki jih še ne poznamo

Teja Korošec 14.10.2017
Foto: Eataly

Arancine

Foto: Visit Sicily

Arancine so majhne ovcrte kroglice, polnjene z rižem, sirom, grahom ter včasih tudi mesom. Danes predstavljajo enega izmed najbolj priljubljenih italijanskih uličnih prigrizkov. Odlično se ujemajo z omako arrabiata.

Pesce fritto al cono

Foto: Fritto Divino

Gelato ni edini italijanski priboljšek, ki ga jemo iz korneta. V številnih obalnih mestecih Italije lahko kupimo sveže ocvrte morske sadeže, servirane v papirnatem kornetu. Ulični prigrizek se imenuje Pesce fritto al cono

Zeppole

Foto: KCET

Zeppole so mali ocrti krofki. Izvirajo iz Neaplja, a jih lahko danes najdemo po vsej državi. Prav tako so se skozi čas razvile različne različice prigrizka, zato lahko izbiramo med zeppolami polnjenimi z jajčno kremo, čokolado ali marmelado. 

Piadina

Foto: Bologna Uncovered

Piadino bomo našli na ulicah regije Emilia-Romagna. Tradicionalna italijanska "lepinja" je narejena zgolj iz moke, vode, olivnega olja in soli. Najbolj okusna je v kombinaciji s svežo mozzarello, paradižnikom, pršutom in rukulo. V ponudbi je tudi različica brez mesa, kar bo razveselilo vse vegetarijance. 

Crema fritta

Foto: Cucchiaio

V zimskem času je za beneški del Italije značilna sladica crema fritta. Gre za gosto jajčno kremo, ki je panirana in ocvrta, nato pa pogosto še posuta s sladkorjem.

Lampredotto

Foto: Foodoc Italiano

Slavno lampredotto lahko okusimo v romantičnih Firencah. Jed vsebuje govej želodec, kuhan s paradižnikom in čebulo ter nato serviran v sveži štručki kruha.

Olive all'ascolana

Foto: Cucina Robadadonne

Olive all'ascolana je ulični prigrizek značilen za osrednji del Italije. Navzven ne zgleda nič kaj posebnega, v notranjosti pa skriva pravo eksplozijo okusov. Ocvrte kroglice so polnjene z olivo, začinjenim mletim mesom in včasih tudi parmezanom.

Nam se že cedijo sline!

Foto: Eataly

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča