Pozitivni učinki špargljev

Klavdija Rupar 19.04.2019
Foto: Unsplash

Ko govorimo o super hrani, nam na misel pride nekaj najbolj očitnih predlogov - orehi, chia semena, zeleni čaj, kvinoja, ohrovt. Večkrat pa pozabimo na šparglje, ki jih brez težav lahko uvrščamo v to množico. In z začetkom pomladi so vsi ljubitelji špargljov prišli na svoj račun. Kakšne pozitivne učinke pa ima ta jed?

So polni vitamina K

Vitamin K je eden izmed tistih vitaminov, ki ni deležen tako velike pozornosti kot ostali, a vitamin, ki topi maščobo ima odlične učinke na zdravje. Pomaga pri preprečevanju krvnih strdkov, lahko pa pomaga tudi pri izboljšanju zdravja kosti in srca. Skodelica špargljev ima kar 56 mikrogramov vitamina K.

Foto: Pixabay

So prebiotik

Probiotiki pomagajo pri boljši prebavi in izboljšujejo naše počutje. A tudi prebiotiki so pomembni za nas, saj pomagajo dobrim bakterijam pri rasti. Z drugimi besedami brez prebiotkov ne moremo imeti probiotikov in šparglji bodo pri tem pomagali.

Pomagajo pri napihnjenosti

Šparglji povečajo produkcijo urina oziroma vodo in ostanke izločajo iz telesa. Gre za naraven diuretik, ki pomaga pri neprijetni napihnjenosti.

Foto: Pixabay

Pomagajo pri razstrupljanju telesa

Več antioksidantov je vedno dobra ideja, saj varujejo telo pred prostimi radikali, s tem pa izboljšajo zdravje srca in se borijo proti boleznim kot je rak. Šparglji so polni antioksidantov še posebej glutationa, ki igra ključno vlogo pri razstrupljanju.

Varujejo nas pred boleznimi

Vitamin C je tisti, ki pomaga izboljšati naš imunski sistem. A to ne pomeni, da moramo vsak dan jesti pomaranče, saj so tudi šparglji dobri za izboljšanje imunskega sistema, saj imajo velik delež vitamina C, ki pomaga tudi pri boju s prehladom.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika