Recept - čokoladna torta

CITYLIFE 07.03.2018
Čokolanda torta (foto: Depositphotos)
 • Sestavine za biskvit: 
  4 jajca 
  140 g navadne moke
  60 g kakava v prahu 
  200 g sladkorja
  1 pecilni prašek 
  0,7 dl vode
  0,7 dl olja 
 • Sestavine za nadev: 
  0,8 l smetane za stepanje 
  350–400 g temne čokolade (vsaj 70 % kakava)
  8–10 žlic sladkorja v prahu 
  2 vrečki utrjevalca smetane
  2 zravnani žlici masla 
 • Ostale sestavine:
  200 g temne čokolade HOFER - CHOCEUR NOIR 
  2–3 dl mleka
  4–5 žlic ruma 
  maslo za premaz pekača

 • Priprava:
   
  1. Pečico segrejte na 180 °C in namastite pekač. Na dno pekača položite peki papir, izrezan v obliki kroga. Tudi peki papir namastite in potresite z žličko moke. 
  2. Pripravite dve posodi. V eno ločite beljake, v drugo pa rumenjake. Rumenjakom dodajte sladkor in jih stepajte, da se vsebina dvakrat poveča in postane svetlorumene barve. V večji kozarec zlijte tekoče sestavine, v manjši posodi pa stehtajte suhe sestavine. Suhe in tekoče sestavine z metlico nežno in postopoma vmešajte v stepene rumenjake. Na koncu iz beljakov naredite sneg in še tega nežno vmešajte v preostalo zmes.
  3. Zmes zlijte v pekač in jo malce potresite, da bo končni biskvit bolj raven. 
  4. Pekač položite v pečico in biskvit pecite slabih 40 minut.
  5. Pečen biskvit odstranite iz pekača in ga položite na kuhinjsko krpo. Pustite, da se ohladi. 
  6. Ko je biskvit hladen, se lotite priprave kreme. V manjši posodi na nizki temperaturi stopite maslo. Maslu dodajte na drobne koščke zdrobljeno čokolado in jo ob rednem mešanju stopite. Ko dodate čokolado, temperaturo zmanjšajte na minimalno. Ko se čokolada stopi, pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
  7. Stepite smetano in ji med stepanjem dodajte utrjevalec smetane. V stepeno smetano nato z metlico nežno vmešajte čokolado. 
  8. V kozarec zlijte mleko in rum. Biskvit razrežite na tri dele. Na končni pladenj položite obod pekača in vanj naložite prvo plast biskvita. Biskvit z rumovim mlekom namočite in ga premažite s polovico kreme. Postopek ponovite. Na koncu na vrh dodajte še zadnjo plast biskvita in položite v hladilnik čez noč ali za vsaj 2–3 ure.
  9. Naslednji dan stopite 200 g čokolade na maslu. Čokolado prelijte čez torto, jo po želji okrasite in poskrbite za sladko presenečenje. Dober tek! 

  Vir recepta: Anina kuhinja 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča