Recept - domači jabolčni zavitek

Jesen nam postreže s slastnimi plodovi narave, ki okrasijo jedilne mize in razvajajo naše brbončice. Izkoristimo oblico svežih jabolk in specimo pravi domači jabolčni zavitek. Če nimamo časa ali volje za pripravo testa, lahko tenko vlečeno testo tudi kupimo.
Recepti za naših babic so polni tradicionalnih receptov. Za pripravo čim bolj okusnega in zdravega zavitka uporabimo domača jabolka, skuto in maslo ter rjavi sladkor. Za pripravo te tradicionalne avstroogrske sladice bomo potrebovali približno dve uri in pol.
ZA TESTO POTREBUJEMO:
- 30 dag presejane pšenične moke
- 1 žlica sladkorja
- ščepec soli
- 1 jajce
- 2 dcl mlačne vode
SESTAVINE ZA NADEV:
- 1 kg kislih jabolk
- 10 dag masla
- 1 žlička cimeta
- 25 dag skute
- 3 dag sladkorja
- 2 žlici krušnih drobtin
PRIPRAVA:
Za pripravo testa stepemo jajce in ga vmešamo v vodo. Dodamo sol, sladkor in moko ter gnetemo na pomokani površini okoli 10 minut, da testo postane voljno. Nato ga 1 uro pustimo počivati v pokriti posodi in medtem pripravimo nadev. Domača jabolka operemo, olupimo in odstranimo peške. Po želji jih naribamo ali pa nasekamo na manjše koščke. Dodamo cimet, skuto, sladkor in krušne drobtine, da dobimo kompakten nadev. Če želimo, lahko dodamo tudi rozine.
Testo čim bolj razvaljamo in razvlečemo ter nanj namažemo stopljeno maslo. Nato na testo enakomerno razporedimo nadev ter vse skupaj zvijemo v spiralo. Zavitek položimo v namaščen pekač ter ga ponovno premažemo z maslom. Pečemo 45 do 60 minut na 180 stopinjah. Mmm, že diši!
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine