Recept - Domači jagodni sorbet

Klavdija Rupar 14.06.2019
Jagodni sorbet.

V vročih poletnih dneh, ko najraje ne bi jedli drugega kot hitro pripravljeno solato in pili domačih sokov, prav pridejo tudi osvežilne sladice, ki nas bodo takoj spravile v boljšo voljo. Ena izmed takšnih je tudi domači jagodni sorbet, ki je izredno preprosta in hitra za uporabo.

SESTAVINE:

  • 1 skodelica vode
  • ¾ skodelice sladkorja
  • 2 in ½ skodelice jagod (dobre so tudi zazmrznjene)
  • 1/3 skodelice sveže stisnjenega limoninega soka

PRIPRAVA:

V srednje veliki ponvi zmešajmo sladkor in vodo. Mešanico zavremo na srednji toploti in mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Brez mešanja nato še 5 minut lahno vremo. Nato sirup odstranimo iz štedilnika, ga nalijemo v posodo in ga damo v hladilnik, da se ohladi. 

Če uporabljamo zamrznjene jagode, jih samo toliko odtalimo, da niso povsem trde. Če uporabljamo sveže, jih operimo in odstranimo liste.

Jagode dobro zmešamo, da nastane gladka mešanica. Dodamo sirup, limonin sok in na lahno mešamo. Sirup naj bo topel, ne premrzel ali prevroč. Mešanico nato damo v pekač in ga postavimo v zamrzovalnik. Po dveh urah z žlico ali vilico zmešamo, da zamrznejene robove spravimo na sredino. To delajmo vsako uro, dokler sorbet ne postane trden. Ta proces traja nekje 4 ure, lahko tudi dlje; odvisno od temperature zamrzovalnika. Ko je sorbet leden, ga zmešamo v mešalniku, damo v posodo in nazaj v zamrzovalnik.

Pripravljen naj bi bil 4 do 6 ur po tem, ko smo ga dali prvič v zamrzovalnik. Ko ga vzamemo ven, počakamo 10 minut, da se stopi na sobni temperaturi. Naložimo v posodice in postrežemo.

Foto: Depositphotos

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča