Recept: Linški piškoti

Lana Bauman
Foto: Depositphotos

Skrivna sestavina, ki dajejo piškotom edinstvenost, so mandlji. Mandlji so tradicionalna in nujna sestavina linških keksov, ki izhajajo iz avstrijske torte Linzertorte. Za pripravo lahko uporabimo cele mandlje, mendlje v lističih ali kar mandljevo moko. Za več arome jih pred uporabo rahlo popečemo.

Sestavine:

  • ½ skodelice celih madljev,
  • 2 ¼ skodelice večnamenske moke,
  • ½ čajne žličke soli,
  • 225g masla,
  • 1 skodelico sladkorja,
  • 1 veliko jajce,
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrata,
  • ½ marmelade po izbiri,
  • ½ sladkorja v prahu.

Priprava:

Mandlje rahlo popečemo in ohladimo, nato jih zmeljemo v moko. V posodi zmešamo mandljevo moko, večnamensko moko in sol. V drugo posodo damo maslo in sladkor ter z električnim mešalnikom mešamo približno tri minute, da dobimo enotno zmes. Dobljeni masi dodamo jajce ter vanilijev ekstrat in na srednji hitrosti mešamo približno minuto. Zmešanim sestavinam, postopoma dodajamo vsebino prve posode in mešamo na mali hitrosti dokler se vse sestavine ne združijo.

Ko imamo pripravljeno testo, ga razdelimo na dva enaka dela in rahlo razvaljamo. Nato ju zavijemo v plastični vrečki, postavimo v zmrzovalnik in počakamo eno uro.

Ko je testo ohlajeno, iz zmrzovalnika vzamemo prvo polovico, jo razvaljamo do debeline pol centimetra in s pomočjo modela izrežemo kroge, ki bodo služili kot spodnji del keksa. Postavimo jih na peki papir in pustimo počivati 30 minut. Enako storimo z drugo polovico, vendar tem krogom izrežemo tudi sredino, katero bomo napolnili z marmelado.

Pečico segrejemo na 175 stopinj in pečemo do svetlo rjave barve, oziroma 9 do 11 minut. Preden jih obogatimo z marmelado, se morajo popolnoma ohladit.

Spodnje dele ohlajenih keksov premažemo z marmelado, nanj postavimo zgornje dele in po želji okrasimo. Preden linške oči postrezemo, jih posujemo s sladkorjem v prahu.

Dober tek!

Foto: Depositphotos

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča