Recept - odlični domači štruklji

N. E. 15.11.2019
Domači štruklji.

Štruklji spadajo med ene najbolj prepoznavnih jedi slovenske kulinarike in spodobilo bi se, da bi jih doma znal skuhati prav vsak. V resnici njihova priprava sploh ni tako zapletena, potrebujemo pa le nekaj čisto vsakdanjih sestavin. Najbolje, da se lotimo dela!

Sestavine
Za testo:

  • 300 gramov moke
  • 100 mililitrov vode
  • 1 jajce
  • 2 žlici olja
  • ščep soli

Za nadev:

  • 500 gramov skute (nepasirane)
  • lonček kisle smetane
  • 2 rumenjaka
  • 2 beljaka
  • 1 velika žlica sladkorja

Navodila za pripravo

1. Moko presejemo v posodo in jo posolimo. Nato na vrh kupčka ubijemo jajce. Pričnemo mešati in počasi dodajamo vodo in po potrebi olje, da testo postane gladko.

2. Testo pustimo počivati 20 minut do pol ure na sobni temperaturi. 

3. Nato pripravimo nadev tako, da v posodi zmešamo skuto, kislo smetano, rumenjaka in sladkor. Nato dodamo še stepene beljake in premešamo.

4. Testo na tanko razvaljamo ter ga namažemo z nadevom. Nato testo previdno zvijemo kot potico. 

5. Štrukelj zavijemo v čisto kuhinjsko krpo in ga pri koncih zvežemo z vrvico ali gumijasto elastiko. 

6. Zavremo vodo in jo malce solimo, nato pa v njej kuhamo štrukelj 30 minut.

7. Ko je štrukelj kuhan, ga odvijemo in narežemo na rezine. Postrežemo s sladkorjem in drobtinami ali k slanim omakam.

Pa dober tek!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča