Recept - Preprosta jota

Klavdija Rupar 18.11.2018
Foto: Aleš Fevžer/slovenia.info

S prihodom hladnih zimskih dni je pametno, da v svoj jedilnik dodamo tople jedi, ki nas bodo pogrele. Ena izmed takšnih je tudi preprosta jota, prava slovenska jed na žlico, ki so nam jo pripravljale že naše babice.

Sestavine:

  • 2 skodelici fižola (čez noč namočeni v mrzli vodi)
  • 250 gramov prekajenih svinjskih reberc
  • 1 velika čebula narezana na kocke
  • 2 skodelici zelenjavne, svinjske ali piščančje jušne osnove
  • 2 zmleta stroka česna
  • 2 jedilni žlici paradižnikove mezge
  • 2 velika krompirja (olupljena in narezana)
  • 500 dag kislega zelja

Priprava:

Odcedimo fižol in ga damo v veliko kozico napolnjeno z mrzlo vodo. Ko zavre, še deset minut vremo. Zmanjšamo ogenj in fižol kuhamo še naslednjih 45 minut, dokler ne postane mehek (ne speštan!). Odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo in pustimo ob strani.

V drugi kozici pražimo svinjska rebrca toliko časa, da se maščoba počasi odstrani. Dodamo čebulo ter česen in pražimo toliko časa, da čebula postane zlate barve. Zraven vmešamojušno osnovo, paradižnikovo mezgo, krompir in kislo zelje. Počakamo, da vse skupaj zavre, zmanjšamo na lahen ogenj in mešamo naslednjih 20 minut oziroma dokler krompir in zelje ne postaneta mehka, celotna mešanica pa gosta.

Svinjino odstranimo, jo narežemo na manjše kocke in jo skupaj s kuhanim fižolom  vrnemo nazaj v kozico. Kuhamo še naslednjih 10 minut in jota je pripravljena.

DOBER TEK!

Foto: Foto: Aleš Fevžer/slovenia.info

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča