V samem središču prestolnice, v Knafljevem prehodu, nekaj korakov od Prešernovega trga, je ... Več
Recept: Slastna pehtranova potica

Velika noč je pred vrati in brez potice seveda tudi letos ne bo šlo. Da bo miza obložena tako kot je treba, pa je seveda najbolje, če je tudi potica nastala v naši kuhinji. Čeprav o poticah krožijo vraže, da lahko uspejo le izkušenim gospodinjam, peka v resnici ni misija nemogoče. Pobrskali smo za recepti naših babic in se odločili, da letos pripravimo pehtranovo potico.
Recept: pehtranova potica
Za rahlo testo pehtranove potice potrebujemo:
- 4 rumenjake
- 600 gramov moke
- trije ščepci soli
- 40 gramov sladkorja
- 1 velika jedilna žlica ruma
- 3 decilitri mlačnega mleka
- 50 gramov masla
- 30 gramov kvasa
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- malo limonine lupine
Za nadev pehtranove potice potrebujemo:
- 150 gramov masla
- 140 gramov drobtin
- 4 beljake
- 2 decilitra kisle smetane
- 125 gramov sladkorja
- šop svežega pehtrana
PREBERITE ŠE: Recept: Lahka jabolčna kokosova potica
Priprava:
V posodici zmešamo kvas z malo toplega mleka in pustimo, da vzhaja. Moki dodamo sol, maslo, sladkor in rumenjake, nato pa še vzhajan kvas in mleko. Vse skupaj dobro pregnetemo, posujemo z malo moke in pokrito testo postavimo v topel prostor, kjer naj vzhaja dobri dve uri. Medtem pripravimo nadev. Iz beljakov naredimo sneg. V posodi zmešamo drobtine, sladkor in kislo smetano. Dodamo stopljeno maslo. Vzhajano testo razvaljamo ter pustimo še dobrih pet minut vzhajati. Namažemo z nadevom in enakomerno posujemo s sesekljanim pehtranom. Zavijemo ter položimo v pekač, kjer naj potica vzhaja še 45 minut. Nato jo premažemo z beljakom ter položimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 stopinj ter po petih minutah pečenja temperaturo znižamo za 20 stopinj. Pečemo približno eno uro.
Dober tek!
Foto: Pinterest