Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
Recept - Šparglji z dimljeno postrvjo in praženimi lešniki

S spomladansko sezono prihajajo tudi šparglji, ki vsebujejo veliko vitaminov, so nizkokalorični, z nizko vsebnostjo natrija in služijo kot dober vir vlaknin in beljakovin. Zdravju priporočljivo zelenjavo lahko pripravimo tako v ponvi, kot v pečici ali na žaru, kot osnovo za juho ali prilogo za ribe, solate in testenine.
Za pripravo štirih preprostih obrokov z dimljeno ribo potrebujemo sledeče:
- 3 zvrhane žlice lešnikov
- 125 ml majoneze
- 1 žličko Dijon gorčice
- 2 žlici drobno sesekljane šalotke
- 2 žlici sveže iztisnjenega limoninega soka
- Šop špargljev (okoli 20)
- Grobo mleto sol in ščepec popra
- 125 g dimljene postrvi (ali lososa)
- Ter sveže začimbe za okras
Priprava jedi:
Pečico predhodno segrejmo na 190 stopinj Celzija. Lešnike enakomerno razporedimo na pekač in pečemo v pečici okoli 7 minut. Po praženju jih grobo sesekljamo. Z metlico zmešamo majonezo, gorčico, šalotko in limonin sok ter do serviranja postavimo v hladilnik. V velikem loncu vrele slane vode kuhamo šparglje - okoli 6 minut, oziroma dokler se malce omehčajo, a ostanejo dovolj hrustljavi. Odlijemo vrelo vodo, jih na kratko operemo v mrzli vodi in prestavimo v kuhinjsko krpo, kjer jih osušimo do suhega. Na vsak krožnik razporedimo po 5 špargljev, jih narahlo premažemo z mešanico gorčice in majoneze, dosolimo in popopramo, na vrhu ali okoli špargljev aranžiramo dimljeno postrv (ali losos) in na koncu potresemo s svežimi začimbami in lešniki. Dober tek!