Pred nami je, lahko bi rekli, res pravi poletni vikend. Sonce, morje, Italija in nepogrešljiv ... Več
Recept - Vanilijeva torta s hruškami
Jesen ponuja oblico sočnih plodov iz domačih sadovnjakov, s katerimi lahko v kuhinji ustvarimo vrsto pravih poslastic. Tokrat so nas navdihnile dišeče sezonske hruške, ki smo jih dodali vanilijevi torti iz krhkega testa.
Vanilijeva torta s hruškami je primerna kot sladica, odlično pa se prileže tudi ob popoldanski kavi ali čaju. Za pripravo bomo potrebovali približno uro in pol.
Sestavine
Za krhko testo:
- 250 g bele moke
- 100 g masla
- 20 g sladkorja v prahu
- 1 rumenjak
- limonina lupinica
- ščepec soli
- žlica mleka
Za vanilijevo kremo:
- 20 ml mleka
- 50 g praška za vanilijev puding
- 200 ml sladke smetane
- 30 g sladkorja
- 2 jajci
Za nadev:
- 6 zrelih hrušk
- sok polovice limone
Preberite še: Recept - Domači namaz iz grozja za sladek začetek dneva
Priprava: Prvi korak predstavlja priprava krhkega testa. Presejani moki dodamo maslo, sladkor v prahu, rumenjak, žlico mleka, nastrgano limonino lupino in sol. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo ter pustimo počivati vsaj pol ure. Sledi priprava vanilijeve kreme. V mleko vmešamo pudingov prašek, sladko smetano, sladkor ter jajca. Nato olupimo hruške in jih narežemo na tanke rezine, ki jih pokapljamo z limoninim sokom.
Pekač za torte premažemo z maslom. Dno in strani pekača obložimo z razvaljanim krhkim testom, ki ga nekajkrat prepikamo z vilicami. 10 minut pečemo na 180°C. Pekač vzamemo iz pečice ter na testo razporedimo rezine hrušk, nato pa zalijemo z vanilijevo kremo. Pečemo še približno 45 minut, nekaj minut pred koncem lahko torto po želji okrasimo še s pestjo mandljevih lističev. Že diši!
Foto: Monpetitfour