Šest slastnih jedi, ki jih moramo poskusiti v Italiji

Tina Lagler 25.05.2017
Tortellini en brodo

Se nam že cedijo sline, kajne? Nič zato, Italija vabi v vseh letnih časih, njene dobrote pa prav tako. Ob spodnjih jedeh nam ne bo le zakrulilo po želodcu, temveč bomo z mislimi že skočili na čudovito italijansko podeželeje ali obalo. Predstavljamo vam šest slastnih jedi, ki jih moramo v Italiji nujno poskusiti!

Ribollita

Ribollita je tradicionalna italijanska jed, ki je nekoč veljala za hrano revežev. Pripravljali so jo iz ostankov kruha in zelenjave, ki je ostala gospodarjem, in sicer tako, da so zelenjavo preprosto ponovno zavreli v vodi in si pripravili večerjo. Kljub njeni skromni zgodovini je to danes ena najbolj pomembnih, pa tudi izjemno okusnih toskanskih jedi.

Ribollita, foto: CNT

Risi e Bisi

Risi e Bisi je pravzaprav preprosta jed iz riža in graha in čeprav ne zveni kot sofisticirana italijanska jed, je presenetljivo nadvse okusna. Je kot nekakšna tradicionalna rižota, le da jo pri pripravi ne mešajo, zaradi česar ohrani izrazite okuse riža, graha in dodanih začimb.

Risi e Bisi, foto: Taste.com

Tortellini en Brodo

Tortellini en Brodo je za mnoge v severni Italiji, še posebno v regiji Emilija Romanja, povsem vsakdanja jed, največkrat v času počitnic. Za razliko od tipičnih tortelinov, ki jih velikokrat postrežejo v smetanovi omaki, so te pripravljeni preprosto – v domači piščančji juhi, ki jo nato potresemo še s sveže naribanim parmezanom.

Tortellini en Brodo, foto: CNT

Canederli

Tako kot toskanska Ribollita so Canederli iz Južne Tirolske pripravljeni iz ostankov kruha, le da ga tu zmešajo z jajci in mlekom ter nato iz mase naredijo majhne kroglice. Velikokrat jm dodajo šunko, sir in začimbe, nato pa jih skuhajo v goveji ali piščančnji juhi. Naj si nam jih postrežejo s stopljenim maslom ali plavajoče v juhici, Canederli so v zimskem času tista jed, ki nas bo nemudoma pockrljala in ogrela.

Canederli, foto: CNT

Osso buco alla Milanese

Osso Bucco je tista jed, ki jo moramo v Italiji nujno poskusiti. Telečje meso, počasi kuhano v belem vinu z zelenjavo in postreženo z omako gremolata nas nikakor ne bo razočaralo. Z omako pa nikakor ne varčujmo, saj se z masleno notranjostjo teletine več kot odlično ujame.

Osso buco alla Milanese, foto: CNT

Cacciucco

Cacciucco je jed, ki bo navdušila tudi tiste, ki niso ljubitelji morskih jedi, saj je začinjena žmohtna obara iz morskih sadežev, doma iz Livorna, naravnost božanska. V preteklosti so jo v ribarnicah pripravljali iz neprodanega ulova tistega dne, največkrat so bile to školjke, lignji in hobotnice. Priprava je po italijansko preprosta: ribe skuhajo v posodi, obogateni s paradižniki, žaljbom in česnom, postrežejo pa s hrustljavim kruhkom, s katerim nato pomažemo krožnik do čistega.

Cacciucco, foto: CNT

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča