Pred nami je, lahko bi rekli, res pravi poletni vikend. Sonce, morje, Italija in nepogrešljiv ... Več
Skyr - vikinški super jogurt
Jogurt Skyr se vse pogosteje pojavlja na policah naših trgovin. Kje je njegova skrivnost in kako ga uporabiti?
Jogust Skyr izhaja iz Islandije in velja za resnično kvaliteten izdelek, poln beljakovin in z zelo nizkimi vrednostmi maščob ter ogljikovih hidratov. Po okusu in sestavi je precej podoben grškemu tipu jogurta, vendar ima kar dvakrat več beljakovin in hkrati manj maščob. Je popolna izbira za dnevni prigrizek - dobimo ga lahko v praktičnem pakiranju s sadnimi dodatki. Seveda je primeren tudi za zajtrk ali večerjo. Uživamo ga lahko s sadjem, kosmiči, oreščki ali s sestavino po želji.
Uporabimo ga lahko tudi pri pripravi sladic. Recept za "beljakovinski" tiramisu najdemo spodaj.
Sestavine:
- 350 g jogurta Skyr
- 4 dl skuhane kave
- 2 dl sladke smetane
- 70 g sladkorja
- piškoti za tiramisu
- pravi kakav
Priprava:
Skuhamo kavo in jo ohladimo. Pekač obložimo s peki papirjem. V posodi dobro zmešamo jogurt Skyr in 35 g sladkorja. V drugi posodi s preostalim sladkorjem stepemo smetano, ki jo nato rahlo vmešamo v jogurt Skyr jogurt.
Kekse namočimo v ohlajeno kavo in jih zložimo na dno pekača, Ko je prekrito, na piškote enakomerno nanesemo polovico dobljene kreme. Na vrh ponovno položimo v kavi namočene kekse in jih premažemo s preostal kremo. Posipamo s kakavom in postavimo v hladilik za vsaj 3 ure ali čez noč. Ohlajeno postrezemo.