Slovenski kulinarični blogerji na Instagramu

Anja Mrevlje 14.04.2016
Nataša Ravnikar – Pekoholik

To so estetsko dovršeni blogi in Instagram profili, ki jih občudujejo mnogi, dokaz za to pa so vedno številčnejši sledilci in “všečki” oziroma “srčki”.

Zulejka Javeršek – Uglašena kuhinja


@zulejkaj
Zulejki je blog sprva predstavljal način za shranjevanje in deljenje receptov s prijatelji. Šele kasneje je ugledala izziv v podajanju zgodbe tudi skozi fotografijo. Zulejka se od ostalih slovenskih kulinaričnih blogerjev razlikuje v edinstveni kombinaciji zmerno zdravih vegetarijanskih receptov in sproščenih, a premišljenih fotografij in zgodb, ki spremljajo jedi in pričarajo čarobno vzdušje podeželske hiše, polne starih zgodb, kamor se je preselila umetnica, ki rada kuha. Avtorica kuharice Vse leto, s katero je dosegla svoj sanjski cilj, na vprašanje o najljubšem kulinaričnem blogu odgovarja, da so ji zelo pri srcu čiste in barvite fotografije na blogu Green Kitchen Stories.
uglasena-kuhinja.com

Zulejka Javeršek – Uglašena kuhinja

Anja Tomlje in Sandra Kert – Dear Kitchen

@dearkitchen
Anjina in Sandrina blogerska zgodba je prepletena z ljubeznijo do narave in vseh živih bitij. Pogovarjali smo se z Anjo, ki pravi, da recepte za nove jedi najde popolnoma spontano – v tiskanih medijih, na spletu ali pa na menijih v restavracijah. Vse, kar jo kulinarično navdihne, si rada zapiše, izpopolni in “prevede” v lastne veganske recepte, ki jih nato ob spremstvu izjemnih fotografij, s katerimi želi z barvami in svetlobo pričarati okus jedi, objavi na blogu. Anja prisega na svetlo in pozitivno fotografijo, ki prikazuje sveže sestavine, ter recepte iz rastlinskih sestavin, ki so namenjeni tudi zabavam in družinskim kosilom.
dearkitchen.net

Anja Tomlje in Sandra Kert – Dear Kitchen

Sabina Penšek – Tolsta nutrija

@ sabina_pensek_food_stylist
Sabini blog predstavlja mesto kreativnega pobega, kjer dela po svojih željah in smernicah – v kontrast poklicu, saj se mora kot food stylist držati strogih pravil klientov, agencijski naraciji, željam režiserja in direktorja fotografije. Njeni recepti, ki nastajajo kot mešanica vtisov s potovanj, spletnega raziskovanja svetovne kulinarike in želje po odkrivanju novih okusov, kombinacij, tehnik in neutrudnega iskanja razburljivega ter nepredvidljivega, so obvezno pospremljeni s fotografijami, katerih vzdušje sovpada s hrano. Nadarjena stilistka hrane s svojo fotografijo rada ustvari vzdušje ki “krožnik” potencira oziroma optimizira na način, da je sinhron z okoljem. Njen kulinarični idol je Heston Blumenthal, saj v kulinariko vnaša humor, kreativnost, nepredvidljivost, neznansko mero znanja in inovacij.
tolstanutrija.com

Sabina Penšek – Tolsta nutrija

Tereza Poljanič – Teresamisu

@teresamisu
Terezi Poljanič, ki je danes ponosna avtorica kuharske knjige Zdravo, Tereza! in voditeljica istoimenske kuharske oddaje, je blog sprva predstavljal hobi, pobeg in meditacijo, saj je z bloganjem začela, ko je bilo zaradi mamine bolezni nujno potrebno, da njena družina začne jesti uravnoteženo in zdravo prehrano. Tereza že poznane in priljubljene jedi spreminja v bolj zdrave, s pomočjo toplih, veselih in barvitih fotografij pa prepriča, da zdrava prehrana ni le zdravju, temveč tudi očesu prijazna. Na vprašanje, kaj je njena specialiteta, odgovori, da so to za njenega fanta zagotovo rdeči vegi burgerčki, zanjo pa pite na različne načine.
teresamisu.com

Tereza Poljanič – Teresamisu

Sanja, Ana, Bernarda, Nina in Tina – Bor mašina za punce

@bormasinazapunce
Začetki Bor mašine za punce segajo v leto 2012, ko je Tina na študijski izmenjavi v Sevilli veliko kuhala in prišla do ideje, da združi dve veliki ljubezni – pisanje in kuharijo. Danes blog ustvarja pet deklet, ki na enem mestu zbirajo najljubše recepte, se medsebojno spodbujajo in širijo svoje kuharske meje. Ideje za nove recepte se dekletom porodijo popolnoma spontano – inspiracija so sezonske sestavine, posebne priložnosti, ki kličejo po raziskovanju novih okusov in receptov, zakladnica receptov pa so tudi kuharske knjige, predvsem tuje, ki jih pridno kopičijo na svojih knjižnih policah. Čeprav se pri fotografiranju hrane trudijo prikazati eleganco in estetiko na domači jedilni mizi, vedno puščajo prostor za realno stanje in ustvarjalni nered v kuhinji.
bormasinazapunce.si

Sanja, Ana, Bernarda, Nina in Tina – Bor mašina za punce


Nataša Ravnikar – Pekoholik

@pekoholik
Natašina kulinarična zgodba se je začela že v osnovni šoli, ko se je kuhanja in peke lotila predvsem zato, ker njeni starši niso bili preveč kuharsko nadarjeni. Prve kulinarične objave je delila na Facebooku, nato pa je svoj hobi preselila na spletno stran. Ideje za recepte išče predvsem prek Pinteresta, kjer najde recepte, ki jih nato predela po svoje. Ker ima rada čokoladice, kot so Snickers, Twix, Bounty in Raffaello, rada ustvarja sladice, katerih okus spominja nanje, te vrste sladic pa so tudi ene izmed njenih najbolj uspešnih in poznanih.
pekoholik.si

Nataša Ravnikar – Pekoholik

Maja Galuf in Jernej Zver – Jernej Kitchen

@jernejkitchen
Maja in Jernej sta lansko leto želela ustvariti svoj dnevnik receptov, saj sta med študijem v prostem času ogromno časa preživela v kuhinji. Jernej je kot informatik predlagal spletno zapisovanje, Maja pa je kot oblikovalka želela imeti vse urejeno in lepo. Tako sta začela z oblikovanjem in razvijanjem spletne strani, fotografiranjem, stiliranjem in razvijanjem receptov. Vsi recepti na spletni strani so Jernejevi – avtorski. Inspiracija prihaja iz vsakdanjega življenja, preteklih izkušenj in lastnega okusa. Sladokusca in esteta se ta trenutek najraje sladkata s čokoladno pito s kakavovim prelivom in pistacijami, ob vprašanju, katera je njuna najljubša tuja kulinarika, pa omenita nordijsko kuhinjo, saj se rada vračata nazaj k naravi.
jernejkitchen.com

Maja Galuf in Jernej Zver – Jernej Kitchen

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča