Slovensko bučno olje Kocbek na mizi najvišje restavracije sveta

CITYLIFE 18.10.2018
Oljarna Kocbek

Luxury Black Bottle oljarne Kocbek je plod slovenskega znanja, izdelana v steklarni Hrastnik na podlagi potreb zahtevnejšim trgom in njihovim kupcem predstaviti ekskluzivni, unikatni, luksuzni izdelek s prepričljivo oblikovalsko zgodbo, vsebino in embalažo. Vsaka steklenica je ročno pihana v Steklarni Hrastnik iz najčistejšega stekla, brez primesi težkih kovin in postavljena v škatlo iz starega stoletnega hrastovega lesa. 

Črna steklena steklenička bučnega olja Kocbek v leseni škatli iz stoletnega hrasta stane 350 evrov. (foto: Mediaspeed)

 

Njihovo steklo je najbolj neoporečno za živilo, v tem primeru bučno olje, katerega shranitev je najprimernejša v stekleni temni embalaži. Polnitev steklenice je ekološko bučno olje narejeno iz prebranih in sortiranih bučnih semen avtohtone sorte, ki so zrasla še na neokrnjeni zemlji v okolici oljarne Kocbek. Preččena semena sortirajo in jih zmeljejo na mlin s pravimi kamni, katere so pri Kocbekovih začeli uporabljati že pred 89 leti. Na steklenici je tudi poseben znak, povzet iz prvega žiga (štampiljke) Alojza Kocbeka in njegovih inicialk, katere izvedba bo za Arabski trg tudi v zlati ploščici čistine 999,9. Steklenica vsebuje lastno pipeto, s katero se olje nanaša na hrano po kapljicah in se ne izliva iz steklenice. Pipeta služi kot zamašek steklenice in je pripomoček kuharskim mojstrom, da z njo dekorirajo krožnike. Oljarna Kocbek s svojimi ambasadroji Tomažem Kavčičem, Janezom Bratovžom in Ano Roš s to steklenico že predstavlja svojo zgodbo tudi na njihovih jedeh.

Mednarodno priznan in večkrat nagrajen slovenski oblikovalec Gregor Žakelj je prepoznal družinsko tradicijo oljarne Kocbek, ki sega v leto 1929 in še danes ohranja prvinski pridih nostalgije, združene v dobri kakovosti.

Več na kocbek.si!

Fotografije: Mediaspeed, Lovro Rozina, Katja Pokorn, Urša Culiberg, Matevž Kostanjšek in arhiv Kocbek

Fotogalerija

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča