Svetovni šampion iz Radgonskih goric

CITYLIFE 19.04.2018
Svetovni šampion iz Radgonskih goric

V močni in kvalitetni konkurenci je ocenjevalno komisijo na mednarodnem ocenjevanju Vino Ljubljana 2018 med penečimi se vini najbolj prepričala Zlata radgonska penina rose letnika 2012. Z nazivom "Svetovni šampion" se tako sedaj lahko pohvali penina, ki jo najdemo na trgovskih policah širom Slovenije. Gre za penino, pridelano po klasični metodi iz modrega pinota; in ravno dejstvo, da je kot najboljši bil ocenjen rose, prijetno preseneča in razveseljuje.

»Nagrajena penina je rezultat strokovnega dela, vlaganja v tehnologijo in nenazadnje vlaganja v znanje. V Radgonskih goricah so in smo vedno sledili trendom na področju enologije. V zadnjih letih precej vlagamo in skrbimo za razvoj znanja, za kar sem še posebej hvaležna upravi, torej direktorju in seveda lastnikom, ki nam to omogočajo. Predvsem pa sem ponosna, da je letošnja nagrajena penina rose. Vsi, ki se ukvarjamo s pridelavo penin, vemo, da je pridelava rose penin nekoliko bolj zahtevna v primerjavi z belimi peninami, zato je doseženi naziv še toliko večje priznanje,« pravi enologinja Radgonskih goric, Klavdija Topolovec Špur.

Na letošnjem ocenjevanju vin Vino Ljubljana je sodelovalo 425 vzorcev iz 23 različnih držav. Ocenjevala jih je komisija 45-ih degustatorjev, ki prihajajo iz 15 različnih držav. Vino Ljubljana poteka pod pokroviteljstvom mednarodnih organizacij OIV (Mednarodna organizacija za trto in vino), UIE (Mednarodna zveza enologov iz Pariza) in Vinofed (Svetovna federacija vinskih ocenjevanj s sedežem v Kanadi).

ZLATA RADGONSKA PENINA ROSE, 2012 
Osnovno vino tega roseja predstavlja 100% modri pinot letnika 2012. Na sekundarno fermentacijo je bila polnjena v steklenice maja 2013. Po sekundarni fermentaciji je penina 4 leta zorela na kvasovki. Degoržirana je bila v oktobru 2017. Penino odlikuje nežna rose barva, ki spominja na barvo lososa – gre za tipični odtenek Zlate radgonske penine rose. Mehurčki so drobni, fini, verige iskrenja številne. Na vonju zaznamo zrelo rdeče sadje, sledita mesena in slamnata aroma, ki sta pričakovani in dokazujeta dozorelost. Cvetica je zbirka sadnih arom. Še vedno mladostno in mineralno in zato aromatsko pritajeno. Ravnotežje med sladkostjo in kislostjo je skladno, a vendarle vseeno malo v prid slednje.

Več na radgonske-gorice.si!

Izbor urednika