TOP 3 recepti: Domač babičin čaj

Lana Bauman 03.12.2018
Čaj

Babice so zelo zasedene, vedno kaj počno in včasih jih enostavno ni mogoče priklicati. Običajno ravno takrat, ko potrebujete njene nasvete in recepte zdravilnih zvarkov. Da bi vseeno prišli do svojega čaja, z vami delim recepte čajev moje babice, ki so me ozdravili vsakega prehlada:

Žajbljev čaj s karameliziranim sladkorjem

Dno posode prekrijemo s sladkorjem in na malem ognju segrevamo dokler se ne karamelizira. Sladkor se ne sme zažgati, saj postane grenak. Nato ga prelijiemo z vodi in počasi segrevamo. Ko se karameliziran sladokor raztopi, dodamo veijico žajbla ali timijana. Pokrito pustimo stati pet minut, nato odcedimo in postrežemo. Čaj pomirja kašelj in vneto grlo, zato je še posebej priporočen med boleznijo.

Foto: pexels

Sadni čaji

Če želimo pripravit domač sadni čaj, kak teden na zraku sušimo izbrano sadje – bodite pozorni, da uporabite bio plodove, sicer jim odstanite olup. Moja babica priporoča borovnice ali jabolka. Ko je sadje posušeno, zavrite vodo in dodajte sadje. Po desetih minutah napitek precedite in uživajte v skodelici doma pripravljenega sadnega čaja.

Sadni čaj. Foto: Unsplash

Zeliščni čaji

Lipov čaj

Lipov čaj pomirja prehlad, krepi odpornost in pospešuje potenje pri povišani telesni temperaturi. Lipove vejice potopite v vrelo vodo in pustite do deset minut. Nato precedite in dodajte žličko medu.

Kamilični čaj

Kamilični čaj je posebej dobrodošel ob slabostih, saj pomirja želočne težave. Vodo zavrite in vanjo stresite pest posušenih kamilic. Pustite delovati pet minut, nato odcedite. Priporočeno je, da nekoliko ohlajen čaj uživamo po požirkih.

Kamilični čaj. Foto: Depositphotos

Bezgov čaj

Tudi bezgov čaj je zdravilne narave – čisti organizem, zbija vročino, miri kašelj in lajša simptome prehlada, gripe ter pljučnice. Posušene bezgove cvetove namočite v vrelo vodo in pustite delovati pet do deset minut. Precedite, dodajte žličko medu in uživajte v zdravilnem domačem čaju.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika