Zanimivi festivali kave po svetu

Anja Mrevlje 14.02.2017
Foto: Pexels

Kultura Kavarn

Najbolj razvita je kultura kavarn v srednji Evropi, kjer so najbolj znane tiste stare, klasične kavarne z veliko elegance in patine. Zgledu so sledili tudi Francozi, zlasti v Parizu bomo našli nekaj najlepših kavarn v Evropi. Na Zahodu se je razvil "instantni tip" kavarn z verigami, kot so ameriški Starbucks in britanski Costa, medtem ko Italijani ljubijo kavo, a iz pitja ne delajo kakega večjega rituala – običajno se po večkrat čez dan ustavijo v kavarni, ki je hkrati vinski bar, ter na mah, stoje ob pultu, spijejo espresso. Popolnoma drugega tipa so kavarne na Bližnjem vzhodu, ki veljajo za prostor srečavanj in počasnega srkanja kave in kajenja.

Café Central na Dunaju.

Slovenija

Prav enotnega festivala kave pri nas nimamo, imamo pa poskuse – oktobra so tako lani potekale Ptujske zgodbe o kavi, ko so v Dominikanskem samostanu obeležili mednarodni dan kave, maja so imeli svoj festival kave na Vrhniki, kjer ima sedež butična pražarna kave Escobar, drugi festival kave Slovenija pa se bo 18. in 19. februarja odvil na Celjskem sejmu. Letos smo bili v začetku februarja priča tudi Stow Coffee Festivalu Ljubljana 2017, ki postavlja nove temelje kulture pitja kave pri nas.
festivalkaveslovenija.si

Festival kave Slovenija na Celjskem sejmu.

Trst

Mesto, ki je vedno slovelo po dobri kavi in je dom Illyja, ene najbolj prepoznavnih blagovnih znamk kave, je svoj festival kave na ulicah dobil leta 2014. Tudi letos bo potekal sredi oktobra 2017, kot namig pa omenimo še najbolj znano kavarno s stoletno tradicijo – kavarno San Marco, kjer sta med drugim posedala James Joyce in Italo Svevo.
tscoffeefestival.it

Dunaj

Seveda ima svoj festival kave tudi Dunaj – letos je potekal med 13. in 16. januarjem 2017, ponujal pa je vse od kavnega laboratorija do kavne vasi, od filtracije vode do pražarne.
viennacoffeefestival.cc

Festival kave na Dunaju. Foto: Vienna Coffee Festival

London

Eden večjih festivalov kave se bo letos odvil med 6. in 9. aprilom 2017 v Stari Trumanovi pivovarni na hipsterskem Brick Lanu, obiskovalci pa bomo lahko kavo tudi sami pražili in kuhali, se preizkušali kot baristi in na seminarjih izvedeli vse o kavi.
londoncoffeefestival.com

Festival Kave v Londonu. Foto: London Coffee Festival

New York

Newyorški festival kave lahko letos ujamemo med 29. septembrom in 1. oktobrom 2017 na Lexingtonski aveniji. Na festivalu bodo razglasili najboljše v pripravi kave, obiskovalci bomo lahko ustvarjali v kavnem laboratoriju, za zabavo pa bo poskrbljeno s koncerti.
newyorkcoffeefestival.com

Newyorški festival kave. Foto: New York Coffee Festival

Izbor urednika