Ideje za praznično okrasitev mize

Klavdija Rupar 11.12.2019
Foto: H&M

Božična večerja je središče praznovanja božiča in božičnega večera. Gre za dogodek, ob katerem se zbere celotna družina, in kar kliče po čudoviti dekoraciji mize. Lahko je ta popolnoma božična v rdeči barvi, bolj minimalistična, ali pa nenavadna. Za vas imamo nekaj idej, ki vam bodo pomagale pri odločitvi, kakšna bo letos vaša dekoracija praznične mize.

Začnimo s škrlatno barvo

Ta drzna in čudovita barva je znak luksuznega božiča, ki bo zagotovo navdušila naše goste. Začnimo s prtom škrlatne barve, dodajmo nekaj rožnate barve in zlate dodatke. Ne pozabimo na kozarce za vino in šampanjec.

Foto: hm.com

Naj bodo dodatki črni

Mogoče črna ni najbolj božična barva, a v sebi skriva eleganco in bo celotno praznično mizo naredila skrivnostno in magično. Namesto črnega prta (ki bo mizo naredil pretemno) raje  izberimo črne pogrinjke ali pa naj bodo črni samo dodatki, kot so svečniki ali kozarci.

Foto: Pinterest

Stil Art dekoja

Art deko je poznan po svojih zlatih tonih, ki so več kot primerni za božič. Dodajmo mešanico rožnate in črne, zraven pa zlate dodatke. Kupimo črtaste kozarce, iz storžev pa izrezljajmo nosilce za imena. Za konec dodajmo še zlate ali srebrne sveče.

Foto: H&M

Minimalizem

Če nismo navdušeni nad divjimi vzorci in si ne želimo tipičnih božičnih barv, celotno mizo odenimo v belo barvo, ki spominja na skandinavski stil. Izberimo bel prt, nanj pa položimo črno bele krožnike, dodajmo še nekaj keramičnih vaz in kanček srebrnih dodatkov.

Foto: Zara

Jantar poskrbi za topel božič

Če imamo doma mizo iz temnega lesa, je najbolj primerna bolj topla dekoracija, v barvah zažgane oranžne, jantarja in zlata. Uporabimo preproste bele pogrinjke, nanje položimo zlate krožnike in poleg zlate svečnike. Zaključimo z zanimivimi kozarci v stilu Art dekoja.

Foto: johnlewis.com

Zlati odtenki

Na mizo najprej položimo pogrinjke v zlati barvi, nato pa dodajmo še zlat pribor, zlate kozarce in krožnike z zlatim robom. Da celotno dekoracijo malo razbijemo, položimo več krožnikov (za različne jedi) en na drugega. Kot piko na vrh položimo prtiček zavit v smrekove vejice.

Foto: next.co.uk

Smrekove vejice in barve božiča

Za povsem klasično božično mizo potrebujemo tri stvari: smrekove vejice, zlato in rdečo barvo. Najbolj preprosto je, da na mizo položimo bel prt, na sredino položimo čez še ožji prt, nanj pa postavimo smrekove vejice, na katere posadimo zlate sveče. Krožniki so lahko povsem klasične barve, za dodatek pa bodo poskrbeli rdeči prtički.

Foto: Zara

Posebna miza za božično dekoracijo

Poleg božične mize lahko pripravimo tudi posebno mizo z dekoracijo. Nanjo postavimo zlat napis, malo božično smrekico, lesen adventni koledar, na krožnike položimo smrekove storže. Namesto pod smrekico lahko nanjo položimo tudi darila.

Foto: next.co.uk

Kombinacija turkizne in bele

Turkizna in bela mogoče nista prva izbira, ko pride do božične dekoracije, a če jima dodamo še nekaj lesa, bo celotna kombinacija izpadla odlično. Bel prt predstavlja snežno bazo, zraven dodamo pa še nekaj girland v turkizni barvi, pisane kozarce in smrekove vejice.

Foto: johnlewis.com

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča