Kako imeti vedno urejen in estetsko dovršen dom

Valentina Jarc 17.04.2024
zac-gudakov-ztwpwtex728-unsplash

Vsi vemo, kako naporno je življenje v natrpanem prostoru, polnem navlake, v kateri le stežka najdemo tisto, kar iščemo. Ne samo to, v neredu ne uspemo misliti, smo neprestano nervozni in se kar ne moremo sprostiti. Ni hujšega, kot je občutek, da neprestano vlagamo energijo v urejanje in čiščenje prostora, ki ni in ni urejen. Če se tudi sami velikokrat počutite tako, preverite skrivnosti ljudi, ki imajo vedno urejen dom in ki se v svojih domovih tudi dobro počutijo.

Dober načrt organizacije

Urejen dom se prične pri dobri organizaciji. Dom organizirajte tako, da ima v njem vsaka stvar svoje mesto in svoj namen. Veliko bolj prijetno in sproščujoče je živeti v prostoru, ustvarjenim z namenom.

Organizacija doma naj bo postopna

Nikar ne poskušajte doma preurediti v enem dnevu. Včasih bo tudi čez celoten vikend ali teden premalo časa za to. Organizacije se lotite postopoma in jo razdelite na manjše naloge. Naj vam ne predstavlja pretiranega stresa. 

Realno pristopite k stvari

Pri preurejanju vašega doma bodite realni in ne ciljajte previsoko, saj boste drugače izgubili zanos.

Ne zapravljajte brez pravega razloga

Velikokrat slišimo, da se organizacija doma prične s stvarmi za organizacijo. Pozabite na to, saj to pomeni le nekaj - še več zapravljanja za stvari, ki jih ne potrebujemo.

Poslovite se od nesmiselnega dekorja

V kolikor stvar v vašem domu nima prave funkcije, se je od nje bolje posloviti oziroma jo shraniti v zabojniku na podstrešju. Pozabite na občutek krivde, če gre za podarjene predmete - če si jih v domu ne želite, jih umaknite.

Izberite svoj stil organizacije

Če ste po srcu maksimalist/ka, pozabite na minimalizem in nerealne načrte o minimalistično praznem prostoru. Raje premislite, kako bi razporedili svoje stvari tako, da boste lahko čim hitreje očistili površine. Premislite o zaprtih omarah in pozabite na odprte police, na katerih se lahko hitro znajde preveč navlake.

Foto: Zac Gudakov / Unsplash

Izbor urednika