Kako ostanke barve porabiti na kreativen način?

Helena Peterlin 06.10.2022
heliosdecobarvaj-z-glavoget-inspired13

Pobarvamo lahko lončke za rože, posteljno naslonjalo, zadnjo stran knjižne police, stranice predalnika ali nogice na nočni omarici. Z različnimi vzorčki ali teksturami lahko popestrimo manjši del stene ali osvežimo star kos pohištva. Z nekaj kreativnosti se da uporabiti še tako majhne ostanke barv. 


Ko smo z eno nogo že v kreativnem podvigu, se nam izplača pobrskati tudi med policami v kleti, shrambi ali garaži – morda naletimo še na kakšen pozabljeni ostanek. Barve lahko med seboj mešamo in iz različnih ostankov ustvarimo novo paleto odtenkov. Seveda le, če gre za barve na enaki osnovi. Premazov na vodni osnovi ne mešamo s premazi na osnovi topil. Odlična osnova za niansiranje je klasična bela barva, ki nam velikokrat ostane po barvanju. Mešamo jo lahko z ostanki katere koli zidne barve na vodni osnovi ali z navadnimi akrilnimi tempera barvicami, ki jih najdemo med šolskimi potrebščinami. Idej je vedno dovolj, za dodatni navdih pa pobrskajmo v Knjižnici idej na helios-deco.com.


Koliko časa je stara barva še uporabna?
Če bi radi uporabili barvo, ki je dalj časa stala na polici, je potrebne nekaj previdnosti. Če na dnu barve opazimo mehko usedlino oziroma se je na vrhu izločila tekočina, to običajno še ni znak neustrezne kakovosti. Pomeni le, da je treba barvo pred začetkom dela res dobro premešati. Če je barva na površini ali ob robu zasušena in so pri odpiranju s pokrova vanjo padli zasušeni koščki, jo lahko brez težav precedimo. Tudi pločevinka z napihnjenim pokrovom še ni razlog za skrb, potrebne je le nekaj previdnosti pri odpiranju, barva sama pa je običajno še vedno ustrezne kakovosti. Če v njej opazimo grudice ali če se pri mešanju zgoščuje, pa je to znak, da barva ni več primerna za uporabo. Pri zidnih barvah smo še posebej pozorni na vonj in izgled površine. Če zaznamo neprijeten vonj po pokvarjeni barvi ali če je na površini izločena rjavkasto rumena tekočina, pa je barva okužena in je ne smemo več uporabiti.


Kako pravilno shraniti ostanke barve?
Ko se pojavi potreba po hitri osvežitvi našega doma, bo še tako majhen ostanek barve dobrodošel. Največ, kar lahko naredimo za dolgo življenjsko dobo barve, je pravilno shranjevanje. Če nam je po zaključenem delu ostala večja količina barve in je embalaža še skoraj povsem polna, je dovolj, da rob embalaže samo dobro obrišemo s čisto krpo in jo neprodušno zapremo. Dodatno pozornost je treba nameniti kovinski embalaži, pri kateri lahko z orodjem in uporabo sile hitro poškodujemo pokrovček. Najvarnejša je vsekakor uporaba gumiranega kladiva, pomagamo pa si lahko tudi s krpo ali kosom lesa, ki ga položimo na pokrovček in narahlo potolčemo. Preverimo, da pokrov res dobro tesni, saj bomo le tako preprečili zasuševanje barve v embalaži.


Če je embalaža napol ali skoraj popolnoma prazna in je v njej že preveč prostora za zadrževanje zraka, obstaja večja verjetnost, da se bo barva zasušila. V takšnem primeru je ostanek barve najbolje preliti v manjšo embalažo – lahko v navaden stekleni kozarec za vlaganje ali manjšo plastično posodo, ki jo lahko dobro in neprodušno zapremo. Samo velikost embalaže prilagodimo glede na količino barve, vedno pa embalažo z barvo napolnimo do vrha, da bo v njej čim manj zraka. Preden ostanek barve prelijemo v manjšo embalažo, ga dobro premešamo.


Podarimo ostanke barve, ki je ne bomo več potrebovali
Preden barvo odložimo na polico in nanjo morda pozabimo, se je smiselno vprašati, ali bomo to barvo v kratkem še potrebovali in v kakšnih količinah. Morda smo navajeni, da je življenjska doba barve precej dolga, vendar se je z leti zaradi strožje zakonodaje o kemikalijah ta čas občutno skrajšal. Vrtci in šole bodo z veseljem sprejeli ostanke barv za razne popoldanske delavnice in druge aktivnosti. Povežemo se lahko z lokalnimi neprofitnimi organizacijami, dobrodelnimi in kulturnimi ustanovami, mladinskimi centri, umetniki ali umetniki po duši. Morda poznamo družino, ki se je ravnokar preselila v novi dom in začela s prenovo? Povprašajmo med sorodniki, prijatelji, znanci in na družbenih omrežjih.


Kot splošno priporočilo velja, da barvo – če v času shranjevanja še nimamo načrta, kje in kako bomo uporabili njen ostanek – raje podarimo. Preden se naslednjič odpravimo v trgovino, pa ne pozabimo, da lahko količino ostankov v prvi vrsti zmanjšamo že z dobrim načrtovanjem. Ostanimo prijazni do denarnice in okolja.


Več na helios-deco.com!

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča