Knjige o antirasizmu in privilegiju belcev, ki bi jih moral prebrati vsak

Klavdija Rupar 11.06.2020
a1gfcbncqgl

Smrt Georga Floyda je v Ameriki in drugod po svetu izzvala proteste proti rasizmu. Tudi naši mediji in vplivneži so o tem napisali marsikaj, težava pa je, da si Slovenci večinoma pred rasizmom zatiskamo oči, saj druge rase pri nas niso tako številčno zastopane. Zato je zadnji čas, da se izobrazbimo in tudi sami nekaj naredimo za boljši jutri. Pripravili smo seznam knjig, ki govorijo o antirasizmu in privilegiju belcev, ki bi jih vsekakor moral prebrati vsak izmed nas.

White Fragility: Why It's So Hard for White People to Talk about Racism

To knjigo smo skoraj zagotovo opazili na Instagramu, saj predstavlja odličen vir za razumevanje rasizma ter kako zaobiti nelagodje in se postaviti za temnopolte ljudi. Nelagodni pogovori so pomemben del tega, da postanemo njihov zaveznik. Lahko jo naročimo tudi kot e- ali audio knjigo.

Foto: amazon.com

Me and White Supremacy: Combat Racism, Change the World, and Become a Good Ancestor

Layla F. Saad je na Instagramu začela izziv, s katerim je pozvala vse tiste, ki mislijo, da so več vredni od drugih in imajo privilegij belcev. Knjiga predstavlja 28-dnevni izziv, kaj se je v tem času naučila in kako se lahko belopolti ljudje izboljšajo pri dojemanju rasizma.

Foto: amazon.com

Race Talk and the Conspiracy of Silence: Understanding and Facilitating Difficult Dialogues on Race

Knjiga, ki nam bo pomagala govoriti o rasizmu v vsakdanjem življenju. Knjiga razloži, zakaj ne vidnost različnih barv nikoli ne bo poskrbela za enakost, opozori pa tudi na nevarnost tega, da ostanemo tiho v situacijah, ko se temnopoltim dela krivica. Obenem podaja tudi nasvete staršem in učiteljem ter vsem ostalim, kako se v takih trenutkih obnašati in odreagirati.

Foto: amazon.com

This Book is Anti-Racist: 20 Lessons on How to Wake Up, Take Action, and Do the Work

Knjiga ponuja 20 antirasitičnih dejanj, ki jih vsak lahko naredi v vsakdanjem življenju. Z njeno pomočjo bomo tudi lažje naslavljali priviligiranost, pomagali skupnostim, ki so potisnjene v ozadje in razumeli, na kakšen način se temnopoltim dela krivica.

Foto: amazon.com

So You Want to Talk About Race

Belopoltim govor o rasi lahko predstavlja skorajda nemogočo nalogo, a avtor Ijeoma Oluo razloži, kako se lahko pogovarjamo o rasah, ne da bi vse skupaj spremenili o govor o sebi in brez da pozabimo na zgodovino temnopoltih v Ameriki.

Foto: amazon.com

Brainwashed: Challenging the Myth of Black Inferiority

Knjiga si ogleda raso in njeno zgodovino skozi oči marketinga. Avtor Tom Burrell, ki dela v oglaševanju, temnopolte bralce vpraša deset vprašanj, s katerimi lahko definirajo svojo identiteto. Knjiga preučuje rasizem s povsem drugačnega vidika, zato je zagotovo primerna za branje.

Foto: amazon.com

AntiRacist Baby

Študije so pokazale, da je izredno pomembno, da že otroke učimo o rasi in privilegijih belopoltih. Antiracist Baby uči mlade bralce in njihove starše devet korakov, s katerimi bomo poskrbeli, da bo svet postal bolj pravičen in enakopraven.

Foto: amazon.com

We're Different, We're the Same

V tej slikanici zasedba Sezamove ulice otroke uči, da so razlike tiste, ki nas naredijo posebne, a vseeno smo si izredno podobni. Elmo in njegovi prijatelji Muppetki učijo otroke in starše, kako lahko slavimo drugačnost.

Foto: amazon.com

The Other Side

Klasična otroška knjiga predstavi zgodovinsko perspektivo rase. V knjigi sta dve deklici, ena temnopolta in ena belopolta, ki ju niti ločitev ne ustavi. Ustvarita tako močno prijateljstvo, da se upreta pravilom svojega mesta in začneta predstavljati drugačnost.

Foto: amazon.comIzbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča