Priljubljene velikonočne sladice po svetu

CITYLIFE 09.04.2023
foto: Unsplash

Kulinarika po svetu nas vedno znova in znova navdušuje, tudi v velikonočnem času. Kaj pa vi spečete za velikonočne praznike?

Skutina tortica po nemško

Käsekuchen, nemški cheesecake ali skutina tortica, je lažja alternativa tradicionalni ameriški različici. Pogosto v obliki kot mini pecivo, sadje ali velikonočna jajčka za dekoracijo pa se nahajajo na sredini za piko na i.

Tradicionalni grški jogurt

Grška sladica iz tradicionalnega grškega jogurta je odlična v vseh letnih časih, še posebej spomladi in po okusnem velikonočnem obroku. Tradicionalni grški jogurt postrežejo s sesekljanimi orehi in medom.

Tarte Tatin iz Francije

Francoska obrnjena jabolčna pita, Tarte Tatin, je priljubljen posladek v času velikonočnih praznovanj v Franciji. Pecivo se pripravi s sadjem, ki je pred pečenjem karamelizirano v maslu in sladkorju.

Vroče velikonočne pecivo

Tradicionalno vroče velikonočno pecivo ali hot cross bons posrežejo v Veliki Britaniji, na Irskem in v Avstraliji na Veliki petek. Vroče pecivo je za veliko noč tam tako pomembno kot Velikonočni zajček.

Poljska babka

Poljski velikonočni kolač se razlikuje od večplastnih čokoladnih in marmeladnih kolačev, priljubljenih v tradicionalni judovski kuhinji. Poljska velikonočna babka je okrogla torta z rozinami, rumom in sladko glazuro.

Tradicionalni kulich

V pravoslavnih krščanskih državah, kot so Bolgarija, Gruzija in Rusija, se na velikonočni mizi znajde tradicionalni sladki kruh, kulich, duhovniki ta sladki kruh blagoslovijo na velikonočni maši.

Makovo pecivo

Makovo pecivo ali makowiec je le eno od številnih imen za priljubljeno makovo pecivo, ki spominja na potico. Makovo pecivo, napolnjeno z gostim nadevom iz makovih semen, je znan tudi kot makosh na Madžarskem, mohnkuchen v Avstriji in wienerbrød na Danskem. Tradicionalno ga pripravljajo tako za božič kot za veliko noč.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča