Kako nanesti samoporjavitveno kremo?

Klavdija Rupar 10.07.2021
pexels-photo-5269657

Se poleti raje kot na soncu skrivate v senci? Je vaš tip kože bolj bledoličen, nekaj minut na soncu pa vašo kožo spremeni v barvo kuhanega raka? 

Tudi sama že večino življenja opazujem lepo porjavele posameznike, še posebej zavidam tisti, ki samo pomolijo glavo na sonce in so v trenutku zares rjavi. Sama sem namreč precej bolj bela in nikakor ne porjavim. Zato sem se letos prvič odločila uporabiti samoporjavitveno kremo. 

Rezultat? Malenkost porjavela koža, kar je bilo na moji res beli polti videti prav lepo. Malenkost bolj sem imela temne komolce (premalo vlaženja!) in precej grdo na stopalih. Za naslednjič torej vem, da moram te predele še bolje osušiti in navlažiti. 

Da ne boste ponavaljali enake napake, oz. bo vaša izkušnja s samoporjavitveno kremo boljša, pa spodaj koraki, kako se lotiti nanašanja.

1) Britje

Preden se lotite nanašanja samoporjavitvene kreme, si en dan prej pobrijte vse dlake po delih telesa, kjer boste kremo nanašali. To omogoča bolj enakomerno nanašanje.

2) Piling telesa

En dan pred nanosom ali pa isti dan obvezno naredite piling celega telesa. Pazite, da ne spustite nobenega dela, še posebej morate biti pazljivi na delih, kjer je bolj suha koža (komolci, kolena, stopala). Piling omogoča odstranitev odmrle kože in jo pripravi na nanos kreme.

3) Vlaženje kože

Pred nanosom samoporjavitvene kreme se dobro obrišite, saj mora biti koža povsem suha. Nanesite vlažilno kremo na bolj suhe predele kože, kot so dlani, stopala, komolci in kolena. Ne skoparite s kremo, saj se bodo drugače videle temne lise.


4) Zaščitite roke

Če boste kremo nanašali brez rokavic, se hitro lahko zgodi, da bodo vaše roke bolj oranžne oz. temne barve kot ostali deli telesa. Zato pred nanosom nujno nanesite rokavice iz lateksa. Nekatere kreme tudi zahtevajo nanos s prav posebno rokavico iz blaga.

5) Nanos kreme

Z nanosom začnite na spodnjem delu telesa in se počasi pomikajte proti vrhu. Pazite, da ne izpustite kakšnih delov oz. res dobro razmažite. Po koncu si na najbolj suhih predelih s krpo ali papirnato brisačo popivnajte in tako odstranite odvečno barvo.

6) Naj se krema razvije

Preden se oblečete počakajte vsaj 20 minut. Oblecite lahna oblačila in se poskusite izogibati beli barvi, saj nekatere kreme puščajo sledi. Tuširati se ne smete vsaj 12 ur po uporabi, če želite, da se krema lepo razvije. 

7) Vlaženje in uporaba kreme za sončenje

Glavni sovražnik umetne polti je suha koža. Zato skrbite za redno vlaženje kože, ko greste na sonce pa nikakor ne pozabite uporabiti tudi kreme za sončenje, saj samoporjavitvena krema nima zaščitnega faktorja.

Izbor urednika