Kako popraviti svojo kožno bariero?

Klavdija Rupar 23.05.2023
koznabariera-unsplash

Izraz kožna bariera je v zadnjih mesecih postal eden najbolj hastaganih izrazov na lepotnem TikToku. In večini se poraja vprašanje, kaj sploh pomeni ta izraz. Gre za najbolj zunanji del vaše kože, oklep, ki ščiti vašo kožo pred stresorji iz okolja, razdraženostjo in vnetji. 

Predstavljajte si, da je vaša koža ena debela stena, ki jo sestavljajo proteini in kožne celice vse skupaj pa držijo lipidi in maščoba, kar ustvarja zdravo kožno bariero. In če želite kožo ohraniti zdravo, je potrebno lipide ohraniti zdrave. 

Zakaj je kožna bariera tako pomembna?

Če želite lepo, svetlečo in zdravo kožo, je kožna bariera izrednega pomena, saj predstavlja obrambo pred dehidracijo in poškodbami. Poleg tega vaše telo in kožo varuje pred strupi, kemikalijami in alergeni, ki bi lahko vplivali nanjo. Obenem pa tudi regulira nivoje vode v koži. Brez kožne bariere, vaše telo ne bi bilo sposobno zadržati nobene vode in bi bilo ves čas dehidrirano.

pexels cottonbro studio 4046316

Kako veste, da je kožna bariera poškodovana?

Da je vaša kožna bariera poškodovana, vam bodo pokazali simptomi, kot so suha koža, srbečica in vnetja. Vse to pa povzročajo prosti radikali, okoljski faktorji, kot so UV sevanje in umazanost zraka ter prevelika izpostavljenost modri svetlobi. 

Seveda pa so pomembni tudi življenjski standardi, ki jih imate, saj na kožo lahko vpliva dieta s preveč sladkorja, stres, premalo kakovostnega spanca, redna uporaba grobih izdelkov in sestavin ter kemikalije, ki vašo kožo dražijo.

pexels ekaterina bolovtsova 4672662

Kaj se zgodi, ko je vaša kožna bariera poškodovana?

Vaša koža je v primeru poškodovane kožne bariere občutljiva, rdeča in vneta. Dolgoročne posledice poškodovane kože pa vplivajo tudi na izgubo kolagena, hialuronske kisline in drugih protistarostnih molekul, kar povzroča gube in izgubo elastičnosti kože.

pexels cottonbro studio 4612159

Kako poskrbeti za poškodovano kožno bariero?

Če ste ugotovili, da je vaša kožna bariera poškodovana, jo je potrebno zdraviti s sestavinami, ki imajo manj posledic za vašo kožo, najbolj pa se morate osredotočiti na vlaženje in hidracijo. Izberite izdelke, ki imajo primeren pH za vašo kožo, saj bo to pomagalo uravnotežiti in dodati moč ter odpornost vaši koži.

Najboljša izbira so ceramidi, saj pomagajo pri obnovi kože in popravijo luknje, ki nastanejo v kožnih celicah.

pexels polina kovaleva 5927811

Seveda pa se ne posvetite samo temu, kako boste rešili problem, ampak se je potrebno vprašati, kaj je tisto, kar povzroča vnetja. Zato ob popravljanju kože uporabite tudi protivnetne sestavine, ki so ključne, da se bo vaša kožna bariera povsem obnovila. Vse za lepoto in zdravje.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča