Pozitivni učinki terapije z ledeno hladno vodo

Klavdija Rupar 02.06.2023
hladnavodakopanjefotofreepik

Zagotovo ste že slišali za ogromno pozitivnih učinkov tuširanja z ledeno mrzlo vodo ali pa ste se celo udeležili enega izmed potopov v ledeno mrzlo reko. Ali pa ste eden izmed tistih, ki ste nekoliko skeptični glede pozitivnih učinkov tega eksperimenta. Pa naj vam malo pomagamo pri teh dvomih, saj vam danes predstavljamo pozitivne učinke rednega tuširanja ali namkanja v ledeno mrzli vodi.

Kot pravijo eksperti za lepoto in zdravje naj bi redno tuširanje z ledeno mrzlo vodo prineslo dolgotrajne učinke za imunski sistem, limfo, cirkulacijo in celo za prebavni sistem, vse skupaj pa močno povečalo kakovost življenja. Z le nekaj minutami mrzle terapije na dan lahko aktivirate naravne zdravilne moči vašega telesa in tako poskrbite, da se boste hitro počutili bolje.

Spodbudi limfni sistem

Limfni sistem je preplet žil, ki se premikajo skozi telo, poskrbi pa za čiščenje odpadnih snovi, bakterij in mikrobov iz vaših celic. Limfni sistem telesu pomaga, da se samo čisti. Za to se zanaša na krčenje mišic in če ne telovadite to pomeni, da limfni sistem postane počasen in precej manj delujoč, kar pomeni, da se začnejo nabirati strupi, to pa se posledično spreminja v prehlade, bolečine v sklepih in celo bolezni. Hladna voda pa poskrbi, da se vaše limfne žleze krčijo in s tem poskrbijo za nemoteno prehajanje limfnih tekočin čez telo. To pa vse vpliva na boljši imunski sistem.

yogendra singh sssg1tew1a8 unsplash

Izboljša cirkulacijo in zdravje srca

Dobra cirkulacija je ena najbolj pomembnih komponent celotnega zdravja in dobrega počutja. Če je vaša cirkulacija slaba, to vpliva na pretok krvi, srce pa je pod stresom. To lahko vodi do utrujenosti, glavobolov, visokega krvnega pritiska, krčov v mišicah in celo srčne kapi. Redna vadba in zdrava dieta pozitivno vplivata na cirkulacijo, mrzla voda pa stimulira pretok krvi. Kri bo pohitela do vseh vitalnih organov, posledično pa boste imeli boljšo cirkulacijo krvi, bolj zdravo telo, srce in misli.

Zmanjšuje vnetja

Hladna voda zelo pozitivno vpliva na zmanjšanje vnetij v telesu in pomaga tudi pri zmanjšanju otečenih mišic po vadbi. Ena izmed prednosti mrzle prhe je zmanjšanje temperature v poškodovanem mišičnem tkivu in povečanje krvnih žil. To pomeni manj zatekanja in vnetja, pomaga pa tudi pri zmanjševanju bolečine.

pexels monstera 6621151

Izboljša vaše razpoloženje

Ste ves čas pod stresom ali se ves čas počutite slabo in utrujeni? Hladna terapija vam pri tem lahko pomaga! Mogoče se vam zdi tak preprost način, ampak prednosti terapije s hladno vodo lahko močno vplivajo na izboljšanje vašega počutja. Pomaga lahko pri zmanjševanju depresije, če jo uporabljate na dnevni ravni pa je lahko celo boljša kot zdravila. Namreč hladna voda poskrbi za povečanje nevrotransmitorjev, ki skrbijo za izboljšanje počutja. Naslednjič, ko se ne boste počutili najbolje, hitro skočite pod hladno prho in s tem si boste zagotovo dvignili razpoloženje.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika