Poletni utrip v Nemčiji

Helena Peterlin 26.07.2022
füssenkindmittaucherbrille

Poletje je končno tu ... Zbudimo se ob žvrgolenju ptic, poležavamo na obali jezera, ob sončnem zahodu pa se s prijatelji dobimo na pivskem vrtu – tako je videti popoln poletni dan številnih Nemcev. Poleti smo dobro razpoloženi, kjer koli smo. Nekateri se radi bosi sprehodijo po dišečem poletnem travniku med cvetočimi maki in plavicami, drugi pa se raje osvežijo v gozdnem jezeru, nabirajo jagode ali prijatelje povabijo na žar. Poletje je idealno tudi za izlete in sproščujoče počitnice v Nemčiji. V tem letnem času obiskovalce vabijo dolge peščene plaže Severnega in Baltskega morja ter številne kolesarske in pohodniške poti v naravi.

Göhren: par se zabava na peščeni plaži. © DZT/Christoph Jorda

Pedala pod noge!

Kadar si kot prevozno sredstvo izberemo kolo, si izberemo tudi popolno brezskrbnost. Svobodno se gibljemo po naravi in smo tudi v trajnostnem oziru vedno na pravi poti. Nemčija kolesarje vabi z 250 kolesarskimi potmi na dolge razdalje, ki skupaj merijo neverjetnih 750.000 kilometrov. Poleg njih so na voljo tudi številne regionalne tematske poti in certificirane kolesarske regije. Ne glede na to, ali s kolesom raje ležerno raziskujete okolico ali ste bolj športno ambiciozni – v Nemčiji boste v bogatem naboru poti zagotovo našli pravo izbiro za svoje kolesarske počitnice. Zlasti prijetno je kolesariti poleti, ko sonce zagotavlja ugodne temperature in se dnevi zdijo neskončni. Kje pa se je še posebej lepo voziti? Če smo iskreni: povsod. Da pa se boste nekoliko lažje odločili, vam v nadaljevanju podajamo dva predloga. Med nemškimi kolesarji je izjemno priljubljena 600-kilometrska Donavska kolesarska pot (Donauradweg), razdeljena na dnevne etape. Pot vodi mimo svetovno znanih znamenitosti, kot sta mesto Regensburg (na Unescovem seznamu svetovne dediščine) in ulmska katedrala z najvišjim cerkvenim stolpom na svetu. Enako privlačna alternativa je 123 kilometrov dolga Ilmtalska kolesarska pot (Ilmtal-Radweg) v Turingiji. Ob poti leži mesto Weimar, ki je danes na Unescovem seznamu svetovne dediščine, v 18. in 19. stoletju pa je bilo središče intelektualnega življenja v Nemčiji, kjer so se zbirali znani pesniki in izobraženci, na primer Goethe, Schiller in Herder. V Weimarju se je začela tudi puristično-funkcionalna arhitektura šole Bauhaus, ki je oblikovala sodobni urbanizem po vsem svetu.

Emmerthal: kolesarja počivata na kolesarski poti ob reki Weser. © DZT/Jens Wegener

Sonce, mivka in morje

Če počitnice ob morju povezujete le s Sredozemljem, boste prezrli nekatere najlepše plaže. Severno in Baltsko morje na severu Nemčije se ponašata s čudovitimi letovišči, peščenimi plažami, dolgo tradicijo kopanja in pretežno neokrnjeno naravo. Priljubljena destinacija za počitnice ob morju je na primer Schleswig-Holstein ob Baltskem morju. Tam se lahko sproščate na plaži na znamenitem nemškem ležalniku strandkorb ali pa izkoristite bogato ponudbo vodnih športov – od potapljanja in deskanja do priljubljenega supanja. 

Baltsko morje: družina v vodi. © TMV/Timo Roth 

Travemünde: obmorsko letovišče – otroci, ki se igrajo v Baltskem morju. © Olaf Malzahn/LTMNa Vzhodnih Frizijskih otokih ob Severnem morju pa dopustnike čaka popolnoma drugačna narava. Tudi tukaj so priljubljeni dolgi sprehodi po peščenih plažah z razgledom na odprto morje, obiščete pa lahko tudi edinstvene muljaste plitvine Waddenskega morja, ki spadajo med Unescovo svetovno dediščino. Na vodenih pohodih lahko spoznate to edinstveno obalno krajino z milijoni ptic selivk ter nepreštevnimi školjkami srčankami in rakovicami.

Na naslednjih poletnih počitnicah v Nemčiji vam želimo vse dobro. Tradicionalni pivski vrtovi, raznolike obale in naravne lepote ob kolesarskih poteh čakajo na vaš obisk!

Dve popolnoma različni morji

Oranienbaum-Wörlitz: ples na sončnem polju. © DZT/Julia Nimke
Počitniška dežela Nemčija z raznovrstno obalo – od sanjskih peščenih plaž do neokrnjene narave, popolne za dolge sprehode – vabi na čudovite počitnice ob morju, jezeru ali reki.

Plimovanje Severnega morja
Muljaste plitvine oz. Waddensko morje na obali Severnega morja s svojo razgibano naravo nudijo edinstven habitat mnogim živalskim in rastlinskim vrstam. Na območju približno 11.000 kvadratnih kilometrov so kar trije narodni parki s peščenimi plitvinami. Vsi so del Unescove svetovne naravne dediščine in ležijo v nemških zveznih deželah Schleswig-Holstein, Spodnja Saška in Hamburg ter na Danskem in zaščitenem območju na Nizozemskem.

Med sprehodom po morskem dnu – najbolje v spremstvu izkušenega vodiča po muljastih plitvinah – lahko od blizu doživite preplet vetra, vode in valov ter opazujete ogromne jate ptic med letalskimi akrobacijami. Od daleč lahko včasih vidite celo tjulnje, ki se sončijo na peščeni plaži.
Oranienbaum-Wörlitz: ples na sončnem polju. © DZT/Julia Nimke

Poleg tega večina od skupno 77 nemških otokov leži v Severnem morju. Med njimi so na primer Norderney, Helgoland, Sylta in Föhr – vsi vredni ogleda. In čeprav so vsi otoki v istem morju, ima vsak edinstven značaj. Ne glede na to, ali vas zanimajo družinske počitnice, nakupovanje ali preprosto uživanje v čudoviti naravi, vam bo vsak otok pričaral prav posebno doživetje. 

Sylt: Hörnum. © DZT/Francesco CarovillanoSylt: pletene košare »strandkörbe« na sipinah Severnega morja. © DZT/Francesco Carovillano

Baltik – razgibano celinsko morje
V nasprotju s sosednjim Severnim morjem je v Baltiku gladina vode stalnejša, zato je tam zelo priljubljeno jadranje in čolnarjenje.
Ste vedeli, da je Baltik celinsko morje? Obdajajo ga Nemčija, Danska, Poljska, Litva, Latvija in Estonija ter Finska in Švedska na severu.

Kühlungsborn: plaža letovišča ob Baltskem morju s pomolom – pogled iz zraka. © Touristik-Service-Kühlungsborn/Rico Grawert

Poleg velikih otokov, kot sta Rügen ali Usedom, obiskovalce Baltskega morja navdušuje tudi edinstvena obala. Ta je nastala v zadnji ledeni dobi. Pred približno 10.000 leti je bilo območje današnjega Baltskega morja namreč prekrito z veliko snega in ledu. Zaradi globalnega segrevanja so se ledeniki stopili in območje se je napolnilo z vodo kot kopalna kad. Baltik, kot ga poznamo danes, obstaja šele 8.000 let, zato velja za relativno mlado morje.
Rostock: deskarji prihajajo s plaže v Warnemünde. © TMV/Felix Gänsicke

Da na severu ni sonca?

V severni Nemčiji načeloma ni prav veliko sončnih dni. Vreme je zaradi bližine morja običajno oblačno in deževno. Vendar pa so v bližini kraji, ki so med najbolj sončnimi v Nemčiji. Ležijo na obali Baltskega morja. Na prvem mestu je mestece Zinnowitz na otoku Usedom. Tam na leto naštejejo povprečno 1.917 ur sonca – več kot v kateri koli drugi nemški regiji. Usedom pa je tudi sicer rajski otok. Veter nežno piha čez sipine, po nebu jadrajo galebi, idilična letovišča pa vabijo na obisk.
Göhren: par raziskuje kamnite skale ob morju. © DZT/Christoph Jorda

Mestni utrip in plaža na enem mestu? V Rostocku pravijo, da to ni težava! Hanzeatsko mesto je z letoviščem Warnemünde dobilo pravo oazo sredi mesta. V Rostocku, ki velja za enega najbolj sončnih krajev v Nemčiji, se namreč lahko sprehodite po stopinjah nekdanje Hanse, občudujete bogate hiše trgovcev in uživate v morski sapici.
Baltsko morje: deskarji na plaži. © TMV/Timo Roth

Ne popolnoma na severu, a še vedno v severnem delu države – blizu Hannovra, prestolnice Spodnje Saške – leži manj poznano morje. Steinhuder Meer je videti skoraj kot ocean, v resnici pa je veliko jezero, ki je nastalo v ledeni dobi. Njegova gladina je večinoma popolnoma mirna in zato idealna za čolnarjenje. Če vam gre veslanje dobro od rok, lahko odplujete vse do otoka Wilhelmstein, trdnjave v jezeru, ki si jo je grof Wilhelm von Schaumburg-Lippe dal zgraditi v 18. stoletju kot svoje zatočišče.

Waren: sprostitev s pogledom na jezero v narodnem parku Müritz. © DZT/Gerald Hänel

Füssen: otrok s potapljaško masko. © Lookphotos/Christoph Jorda

Predsodek, da na severu Nemčije ni veliko sonca, ima trhle temelje. Prepričajte se sami!

Nemška turistična organizacijaMogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča