German.Local.Culture. - Flamingi in divji konji v Nemčiji?

Helena Peterlin 26.04.2022
nemcija-1-z-logom

V Nemčiji se hiše znamenite predalčne lesene gradnje srečajo z industrijsko kulturo, gradovi pa z arhitekturo šole Bauhaus. Privoščite si čudovit oddih v edinstvenih starih mestnih jedrih in uživajte v urbanem mestnem utripu, obiščite delavnice, v katerih tradicionalne obrti dobivajo svež zagon, spoznajte inovativne vinarje in poskusite regionalne specialitete v sodobni interpretaciji ali pa si odpočijete v eni od zelenih oaz, kjer je narava skrbno zaščitena. 

Green. Razgibana in slikovita pokrajina - Raj na Zemlji od morja do goraEttal: sprehod na pomolu. © DZT/Julia Nimke

Nemčija se ponaša z izjemno raznoliko naravo: ima dve morji – vsako z edinstveno obalo –, številne reke in jezera, ljubke doline in osupljiva gorovja. Narava v Nemčiji uživa posebno zaščito in se za prihodnje generacije ohranja v 16 narodnih parkih in na skoraj 9.000 zaščitenih območjih. Ta območja namreč ljudem predstavljajo neprecenljive oaze – kraje, na katerih se lahko nadihamo svežega zraka, najdemo notranji mir in si napolnimo baterije. Zato je nemški turizem usmerjen v trajnost

Reke in pečine
Približno tretjina nemškega ozemlja je pod posebno zaščito kot naravna krajina državnega pomena. Odgovorno in skrbno ravnanje z naravnimi bogastvi popotnikom omogoča povsem avtentična doživetja. Nekatere geografske znamenitosti, kot so rečni bregovi ali pečine, so povezane z miti in legendami, zato jim mnogi pripisujejo poseben pomen. Primeri so kamnite formacije iz peščenjaka Externsteine v Vestfaliji, pot Himmelsweg pri mestu Nebra – kjer je bil najden svetovno znan nebesni disk iz bronaste dobe –, in neolitski kamniti grobovi v Everstorfer Forstu v Mecklenburgu. Že stoletja obiskovalce navdušujejo tudi pečine iz peščenjaka v narodnem parku Saška Švica pri Dresdnu.

Potovalne ideje in zgodbe
Neokrnjena narava v Münsterlandu: Flamingi in divji konji v Nemčiji? Obstajajo, to ni šala! Močvirsko-travniško območje Zwillbrocker Venn v zahodnem Münsterlandu je najsevernejše gnezdišče flamingov na svetu. Nepozabno doživetje je tudi ogled tradicionalnega lovljenja divjih konj v maju. Da bi ohranili vrsto, izurjeni lovilci iz črede odstranijo spolno zrele žrebce – tako preprečijo teritorialne spopade med žrebci.

Cvetoči travniki in samotna barja v Ammergauskih Alpah: V najmanjšem narodnem parku na Bavarskem rastejo zaščiteni encijani in redke vrste orhidej ter živijo ogrožene vrste ptic, kot sta divji petelin in planinski orel. 

Romantično kolesarjenje ob Renu: Kolesarska pot Rheinradweg se razteza na več kot 318 kilometrih ob bregovih Rena. Zaradi odličnih železniških povezav lahko izlet načrtujete povsem po svoji meri. Veliko razlogov za obisk ponujajo zgodovinska mesta, kot so Speyer, Ludwigshafen, Worms, Mainz in Koblenz, ter vinorodne regije z rustikalnimi gostilnami. 

Craft. Ročna obrt - Ko tradicionalna obrt postane umetnost Essen: vodeni ogled po premogovniku Zeche Zollverein. © DZT/Julia Nimke

Oznaka »made in Germany« uživa izjemen ugled, in to ne le v Nemčiji, temveč po vsem svetu. Je sinonim za dosledno visoko kakovost in zanesljivost. Pri tem pa odličnost nemške izdelave ne velja le za strojno proizvodnjo, temveč izhaja iz večstoletnih obrti.

Industrijska kultura: zgodovina, ki je bila še nedolgo tega sedanjost
Prva industrijska revolucija je zaznamovala številne nemške regije, v katerih še danes najdemo dnevne kope, podzemne rudnike in plavže. Industrijska proizvodnja je na novo ukrojila življenja ljudi, poleg tega pa je ustvarila svojo kulturno identiteto. Ob prehodu iz industrijske v storitveno družbo so se odprle nove priložnosti: rudniki so postali kulturna središča, poplavljeni dnevni kopi pa lokalna rekreacijska območja. Znamenitosti na Unescovem seznamu svetovne dediščine, kot so rudnik Zollverein, železarna Völklinger Hütte, rudnik Rammelsberg, rudarska regija Češko rudogorje (Erzgebirge), tovarna Fagus-Werk v Alfeldu in hamburška četrt Speicherstadt, so le nekateri pričevalci industrijske kulture.

Potovalne ideje in zgodbe
Kultna ura s kukavico iz Schwarzwalda
Vse od 17. stoletja ure z lesenim ohišjem izdelujejo v domačih urarskih delavnicah. Te kultne ure po vsem svetu slovijo kot tipične predstavnice nemške obrti. 

Strandkorb iz Mecklenburga: oaza dobrega počutja ob morju
Nič ne zagotavlja boljše zaščite pred soncem, peskom in vetrom kot strandkorb, praktična in estetska košara za na plažo iz lesa in protja. Odkar so jih pred 125 leti začeli izdelovati v deželi Mecklenburg-Predpomorjanska, so košare prepoznaven in nepogrešljiv element nemške obale Severnega in Baltskega morja.

Flair. Edinstveni vtisi - Hrana za dušo in paša za čuteOranienbaum-Wörlitz: grad Wörlitz v kraljestvu vrtov Dessau Wörlitz. ©  DZT/Julia Nimke

Nemčija je izjemno raznovrstna. Vsako mesto, regija in pokrajina ima čisto svoje posebnosti ter ogromno zanimivosti in lepot, ki čakajo, da jih odkrijete. Pravi nemški duh lahko občutite v približno 25.000 gradovih in palačah, se ga naužijete v čudovitih starih mestih in skoraj lahko oprimete v zgodovinskih gledališčih in opernih hišah ter ob številnih znamenitostih svetovne dediščine.

Ulična umetnost: kjer se srečata ustvarjalnost in urbano okolje 
Pojavijo se čisto nepričakovano, ogledate si jih lahko kadarkoli in brezplačno, so prava hrana dušo, ki da domišljiji krila: govorimo o uličnih umetniških delih, ki sive fasade v nemških mestih poživljajo s pisanimi barvami in pogosto premoščajo vrzel med srednjim vekom in sodobnostjo. Grafitarke in grafitarji ustvarjajo spontano, poleg tega pa številna nemška mesta redno prirejajo festivale ulične umetnosti, na katerih se srečujejo uveljavljeni umetniki in umetnice, ki z grafiti prekrijejo celotne umetniške galerije na prostem.

Sanjski gradovi Nemčije
Nekdanji gradovi, rezidence in dvorci, ki so ostali ohranjeni skozi dolga stoletja, številnim nemškim krajem dajejo poseben čar. Veliko jih je obdanih s prostranimi parki, ki so še danes skrbno vzdrževani. Nekateri od njih celo spadajo med Unescovo svetovno dediščino.

Potovalne ideje in zgodbe
Klasična glasba v zgodovinskih ambientih Dresdna: Kulturno-umetniška metropola ob reki Labi na glasbenem festivalu vsako leto gosti mednarodne zvezde klasične in sodobne glasbe, jazzovske umetnike in priznane plesne skupine, ki nastopajo na edinstvenih zgodovinskih prizoriščih. Leta 2022 se bo glasbeni festival odvijal od 11. maja do 10. junija.   

Regate, ladje in glasba na Kielskem tednu: V severnonemškem mestu Kiel se vsako leto odvije znameniti festival jadrnic. Program vključuje regate, koncerte, kino in zaključni ognjemet, vrhunec pa je parada jadrnic. 

Opera na znamenitem erfurtskem Dombergu: Najsi gre za klasične opere Verdija ali Bizeta ali pa glasbene priredbe literarnih uspešnic, kot je Ime rože – na edinstvenem prizorišču pred erfurtsko stolnico in cerkvijo sv. Severina so izjemne predstave še bolj dih jemajoče.

Taste. Domače dobrote - Odkrijte nove svetove okusovHerne: ikona nemške kulinarike Curry-Wurst pri Fortuna-Bude v muzeju Unser Fritz. © DZT/Julia Nimke

Regionalne specialitete so najboljše tam, od koder izvirajo; najsi gre za morsko ploščo v Hamburgu, kumarično solato s koprom v Berlinu ali bele klobase weißwurst v Münchnu. Vsaka nemška regija ima svoje posebnosti, ki so tako raznovrstne kot pokrajine, iz katerih izvirajo. Enako velja za vina in piva, ki jih v enaki meri odlikujeta ljubezen do tradicije in želja po novem. Spoznajte inovativne mlade vinarje in pivovarje. Okusite kreacije izvrstnih kuharjev, ki ustvarjajo nove trende ali pa tradicionalnim receptom iz svoje domovine dajejo sodoben pridih.

Potovalne ideje in zgodbe
Hruškove specialitete iz Brandenburga: Regija Havelland slovi po gradovih, vrtovih, cerkvah in samostanih. V vasi Ribbeck pa se še danes (skoraj) vse vrti okoli hrušk. Tam iz njih izdelujejo specialitete, kot so havelwasser (»voda« iz hruškovega soka in vina), eierbirne (jajčni liker z aromo hruške) in hruškovec Williams Christ. 

Leipziški škrjanci: Potem ko so leipziške oblasti v 19. stoletju prepovedale lov na užitne ptice pevke, so prebivalci izumili vegetarijansko alternativo za praznično pojedino: specialiteta Leipziški škrjanec (Leipziger Lerche) je narejena iz krhkega testa, mandljev, oreščkov in trakov marcipana. Še danes jo lahko najdete samo v Leipzigu. 

Slasten sledov file iz Glückstadta: Fileji mladega sleda so neverjetno okusni, tako v klasičnem receptu s čebulnimi obročki, jabolčnimi rezinami in kumaricami ali pa v sodobni interpretaciji z omako iz karija in banane ali zeliščno pomako. Tisti najbolj slastni, ki se kar stopijo na jeziku, pa prihajajo iz mesteca Glückstadt na Spodnji Labi. 

Oranienbaum-Wörlitz: vila Hamilton v kraljevstvu vrtov Dessau Wörlitz. © DZT/Julia Nimke

V Nemčiji vas čaka ogromno prijetnih presenečenj, zaradi katerih se boste želeli vrniti spet in spet. Pridružite se nam na potovanju po Nemčiji stran od obleganih turističnih točk in si poiščite navdih počitnice na podeželju, ki bodo prijazne do okolja ter blagodejne za vaše telo in duha. 

Naslovna fotografija: Dessau - mesto arhitekta Walterja Gropiusa, ustanovitelja Bauhausa. © DZT/Julia Nimke

Nemška turistična organizacija

 


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika