BMW X6 Vantablack - najbolj črn avto na svetu

Matej Jurgele 28.09.2019
Najbolj črn avto na svetu

BMW X6 Vantablack je prvi avtomobil na svetu, ki je prebarvan z najbolj črno barvo na svetu - Vantablack ki jo nekateri imenujejo tudi "super črna". Ta absorbira do 99 odstotkov svetlobe, zaradi česar je to najbolj temen pigment na Zemlji.

Barvo so leta 2014 razvili v britanskem Surrey NanoSystems. Od njene predstavitve dalje ta navdušuje tako znanstvenike, kot tudi umetnike. Barvo, oziroma pigment sestavlja vrsta mikroskopskih navpičnih nanocevk. Te delujejo tako, da svetlobe ne odbijajo, temveč jo absorbirajo - in to v kar 99 odstotkih. Pri tem pa tudi ni pomembno, pod kakšnim kotom ta svetloba pada na površino. Ker se skoraj nič svetlobe ne odbije, je vsak, s to barvo pobarvan tridimenzionalni objekt, videti kot črna dvodimenzionalna površina.

Za nanos omenjene barve na vozilo, so se odločili pri BMW-ju. Seveda, zgolj poskusno, saj bo v prvi fazi potrebno ugotoviti, ali je barva v vsakodnevni uporabi dovolj obstojna, da se ne izgubi njena "črnina". Drugi pomislek pa imajo pri BMW-ju glede vidnosti vozila v prometu. Uporaba te barve namreč pomeni skorajšnjo nevidnost vozila, zlasti v razmerah s slabšo vidljivostjo, to pa po drugi strani lahko pomeni določen negativen vpliv na varnost udeležencev v prometu. 

Avtomobil je bil pred nedavnim predstavljen na septembrskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu.

Več na: bmw.si

Fotogalerija

Najbolj črn avto na svetuNajbolj črn avto na svetuNajbolj črn avto na svetuNajbolj črn avto na svetuNajbolj črn avto na svetuNajbolj črn avto na svetuNajbolj črn avto na svetuNajbolj črn avto na svetuNajbolj črn avto na svetuNajbolj črn avto na svetuNajbolj črn avto na svetuNajbolj črn avto na svetuNajbolj črn avto na svetu

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča