Bugatti La Voiture Noire - to je najdražji avtomobil na svetu

Matej Jurgele 28.03.2019
Najdražji avtomobil na svetu

Superšportnik z imenom La Voiture Noire (francosko za črni avto) je bil predstavljen na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi, prodan pa je bil neimenovanemu ljubitelju vozil Bugatti.

Medtem, ko končna cena ni bila potrjena, so pri Bugattiju razkrili, da je bil avtomobil kupljen za 11 milijonov evrov (brez dajatev) – njegova vrednost pa je ocenjena na 16,7 milijona evrov (vključno z davki), zaradi česar je postal najdražji nov avtomobil vseh časov. S to ceno La Voiture Noire presega ceno avtomobila Rolls-Royce Sweptail, ki je bil zasebni stranki prodan leta 2017 za približno 12.800.000 ameriških dolarjev (vključno z dajatvami).

Bugatti La Voiture Noire.

Superšportnik se ponaša s 16-valjnim motorjem, nameščenim v šasiji izdelani iz ogljikovih vlaken. Odbijači so integrirani v karoserijo, in zdi se, da se vetrobransko steklo zliva v stranska, podobno kot vizir pri čeladi.

"Vsaka posamezna komponenta je bila ročno izdelana, šasija iz ogljikovih vlaken pa ima globok črn sijaj, ki ga tu pa tam prekine vlaknena struktura. To je material, ki je bil popolno obdelan," je dejal oblikovalec Etienne Salomé.

Avto je sodobna interpretacija klasičnega Bugattija Type 57, ki ga je Jean, sin ustanovitelja Ettore Bugattija, zasnoval v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Vizualno pa je avtomobil bolj podoben Bugattijevemu Chironu.

"La Voiture Noire je veliko več kot le sodobna interpretacija Jeanovega modela Type 57 SC Atlantic," je dejal predsednik Bugattija, Stephan Winkelmann. "To je praznik estetike."

Winkelmann opisuje vozilo kot coupé z udobjem luksuzne limuzine in močjo superšportnega avtomobila in ga primerja z visoko modo ekskluzivnih modnih oblikovalcev v Parizu. "Brez kakršnih koli motečih linij je površina vozila enoten kos in nič ne moti optičnega izgleda," so dodali v podjetju. "To pomeni, da je avtomobil spremenil svoj odnos in postal grand tourismo - idealen za udobno dolga potovanja."

Kljub temu, da je Bugatti v svoj najnovejši model vključil 16-valjni, osemlitrski motor, se je večina blagovnih znamk na avtomobilskem salonu osredotočila na elektrifikacijo svojih vozil kot odgovor na bližajoče se zakone EU o emisijah.
bugatti.com

Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča